Start på nytt

ØVRIGE SALATER

Salater kan varieres på ulike vis og trenger ikke bestå av salat-blader i det hele tatt. Her finner du forslag til de forskjelligste salater, bl.a. flere med tomater, men også en karrisalat som er kjempegod til svinekjøtt. Til høyre finner du bl.a. Waldorfsalat.

SALAT MED LØK, SITRON OG PERSILLE

1 rødløk
1 sjalottløk
1 liten bunt flatbladet persille
1 sitron (1 ts finrevet skall + 1 ss saft)
1-2 ss olivenolje (extra virgin)
salt og pepper


Rens løken og skjær den i så tynne ringer som mulig. Legg dem i en bolle og slå over kokende vann og la det stå ca. 10 min. Da blir løken forvellet og mister råsmaken. Ta opp løken og la den renne av på kjøkkenpapir. Bland løkringer, klippet persille, fin-revet sitronskall (uten det hvite), sitronsaft og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

TOMATSALAT MED OLIVEN

8 klasetomater
½ løk
50 g svarte oliven
1 dl olivenolje
2 ss eddik
salt og pepper


Skjær klasetomatene (som har kraftigere smak enn vanlige tomater) og løken i skiver. Bland olivenolje og eddik, smak til med salt og pepper. Ha dressingen jevnt over tomatene. Pynt med oliven uten stein.

FETAOSTSALAT

2-3 tomater
½ slangeagurk
1 rødløk
½ paprika
olivenolje
fetaost
kvernet pepper


Skjær tomatene i skiver eller båter, agurken i skiver, løken i tynne ringer og paprikaen i tynne skiver. Bland alt og hell over olivenolje fra glasset med fetaost. Strø over biter av fetaost. Kvern mye pepper over.

BALSAMICO-TOMATER

tomater
rosiner
balsamico-eddik


Dynk rosinene med balsamico-eddik og la dem stå tildekket over natta. Skjær tomatene i skiver. Strø rosinene på toppen. Drypp balsamico-eddik over.

EPLE- OG KARRISALAT

2 dl kokt ris
1 beger lettrømme
1 pakke lettmajones
1,5 ts karri
1 dl rosiner
6 epler i terninger


Bland rømme og majones og smak til med karri før alt røres sammen. Lages helst dagen i forveien. Pynt med biter av røde epler.

KÅLSALAT MED ROSINER

ca. 600 g hodekål eller kinakål
1 rødløk
3 skiver ananas
50 g rosiner


Snitt kålen, skjær løken i tynne ringer, del ananas i biter og bland alt sammen. Drypp over dressing av ½ ts karve, ¼ ts finmalt pepper, ½ ts salt, 3 ss olivenolje, 2 ss vineddik og 3 ss vann.

APPELSINSALAT

2 rødløk
1 dl rosiner
6 appelsiner


Skjær løken i tynne skiver, bland dem med rosiner og drypp over en blanding av 1,5 dl olivenolje og 2 dl vineddik. Skrell og skjær appelsinene i tynne skiver som legges på toppen. Krydre med salt og pepper.

APPELSIN- OG OLIVENSALAT

3 appelsiner
1-2 vårløk (evt. ½ purre)
ca. 15 svarte oliven


Skrell appelsinene og skjær ut skinnfrie båter. Ta vare på saften og bruk den i dressingen. Skjær purre/vårløk i tynne ringer og evt. oliven i to. Bland alt sammen og drypp over dressing av 2-3 ss olivenolje og 1 ss sitronsaft tilsmakt med salt/pepper.

GULRØTTER MED RØDLØK

4-5 store gulrøtter
1-2 rødløk


Bland revet gulrot og finhakket løk. Hell over en dressing av 1 ts tørket estragon, 1 ss vineddik, 1 ss vann, 3 ss olje, 1 ts fransk sennep, salt og pepper.

GULROT- OG APPELSINSALAT

2 gulrøtter
1 appelsin
persille eller gressløk


Riv gulrøttene og bland dem med skinnfrie båter av appelsin. Hell over dressing av 1 ts olivenolje, 1 ss sitronsaft og 2 ts sennep. Dryss klippet persille/gressløk over.

TOMAT OG MOZZARELLA MED PESTO

4 stk. mozzarellaost
4 store tomater
Basilikumpesto:
2 ss pinjekjerner
2 ss nyrevet parmesan
(½ fedd hvitløk)
4 ss finhakket frisk basilikum
1 dl olivenolje
salt og pepper


Rist pinjekjernene i tørr panne. Kjør ingrediensene til pestoen i hutigmikser inntil det er en jevn masse. Mozzarello og tomat skjæres i skiver og anrettes på fat sammen med pestoen.

SELLERI- OG DRUESALAT

2 stilker stangselleri
150 g druer
1 eple
1 appelsin
30 g nøttekjerner
1 dl appelsinsaft
2 ts honning


Skjær sellerien i små biter. Del druene i to og fjern steinene. Skrell eplene og del dem i båter. Skrell appelsinene, fjern det hvite og del dem i båter. Smak til appelsinsaft med honning og hell den over frukten. Dryss finhakkede nøtter over.

SURKÅLSALAT

1 pakke (450 g) norsk surkål
3 dl kinakål
350 g fryst amerikansk grønnsakblanding
½ boks (ca. 150 g) hermetisk skinke/svinebog


Kutt kinakålen fint og skjær den hermetiske skinken i små terninger. Bland dette med surkål og opptint amerikansk grønnsakblanding.

LUN TOMATSALAT

8 faste tomater
1-2 hvitløkkløfter
2 ss smør
salt og pepper
1 ts hvitvinseddik
½ ts sukker
2 avokado
2 ss grovhakket frisk basilikum


Skjær tomatene i store biter. Skrell og hakk hvitløk. Stek tomater og hvitløk i smør i panne ved svak varme ca. 5 min. Krydre med eddik, sukker og salt/pepper. Del avokadoene, ta ut steinen og skrell frukten. Skjær i terninger og tilsett i panna. La alt bli gjennomvarmt. Dryss hakket basilikum over før servering.