Start på nytt

GRØNNE SALATER

Den klassiske salaten består bare av salatblader dynket med en blanding av 6 ss olje og 2 ss vineddik + salt/pepper. Det er nok unektelig mer spennende med andre tilsetninger. Øverst på lista for mange står Salat Niçoise, bl.a. med egg, oliven og ansjos.

SALAT NIÇOISE

4 egg, hardkokt
1 boks tunfisk
1 hode isbergsalat
4 tomater
1 grønn paprika
½ rød løk
8 reddiker
8 svarte oliven
8 ansjosfileter


Del eggene i båter, skjær tunfisken i litt store biter og strimle salaten. Skjær tomatene i båter, paprika i små terninger, løken i løvtynne ringer og reddikene i tynne skiver. Svarte oliven (uten stein) og ansjonsfileter legges på toppen. Drypp vanlig oljedres­sing over. Server brød til.

RÅKOSTSALAT

2 gulrøtter
½ kinakål
2 epler
3 ss rosiner
1 beger yoghurt (eller saft av en sitron)


Riv gulrøttene, snitt kålen og skjær eplene i små terninger. Bland alt med rosiner og sitronsaft eller yoghurt. Salaten smaker godt til fiskeretter.

FRANSK-AMERIKANSK FAVORITT

1 hode romano- eller isbergsalat
½ dl solsikkefrø (gjerne ristet)
1 ss lys fransk sennep (Dijon-sennep)
1 dl olivenolje
¼-½ hvitløkskløft (knust)
1 ts vineddik
1½ kryddermål salt


Legg salaten i kaldt vann med isbiter, evt. dynket med vann i en plastpose i kjøleskapet, til den blir sprø. Tilsett én dråpe om gangen av oljen i sennepen under visping. Smak til med hvitløk, vineddik og salt. Tørk salaten, brekk den i grove stykker og bland inn ønsket mengde solsikkefrø (gjerne ristet i tørr panne 1 min.) og dressing.

VIRGINIASALAT

½ isbergsalat eller 1 hodesalat
4 tomater
½ slangeagurk
6 kokte poteter
3 hardkokte egg
dill


Strimle salaten, skjær tomatene i tykke skiver og agurken i tynne skiver, potetene i skriver og eggene i båter. Bland alt, klipp dill over og hell på dressing av 3 ss olje vispet sammen med 1 ss eddik og ½ vann, tilsmakt med sennep, salt og pepper. En mettende salat som passer til sild eller alene med brød til.

SALAT MED EGG OG BACON

1 hode isbergsalat
1 hode rød lollosalat
½ hode eikebladsalat
1 boks salatbønner
1 liten boks ananas
5 kokte egg
200-300 g stekt bacon


Skyll isbergsalaten og legg den utover et fat. Skyll bønnene godt og legg dem utover fatet sammen med avrent ananas. Del opp resten av salaten og legg den på. Del eggene i to og legg dem på toppen. Dryss sprøstekt bacon over. Hell over dressing av 2 dl lettrømme, 1 beger vaniljeyoghurt og litt ananassaft, tilsmakt med salt og pepper.

SALAT MED MAKARONI

1 hode isbergsalat
6 dl kokt makaroni
1 purre
4 tomater
1 grønn paprika
2 ss finhakket gressløk


Del opp salaten og legg den utover et fat. Skyll purren og skjær den i tynne ringer. Del tomatene i båter og paprikaen i biter. Bland alt sammen med makaronien og legg det på salaten. Hell over dressing av 3 ss olivenolje og 1 ss sitronsaft.

HVITLØKSSALAT

1 hode grønn salat
1 dl pinjekjerner
2 modne avokado
3-4 hele hvitløk
1 stor moden mango
300 g bacon


Rist pinjekjernene gylne i tørr panne. Del 3-4 hvitløker i båter og la dem surre i litt olje i panna 5-7 min. til de er lysebrune og myke. (Det er ikke for mye hvitløk, for etter varmebehandling blir smaken mild.) Del bacon i biter, sprøstek det og la det renne av på tørkepapir. Del avokado og mango i biter. Bland alt med grønn salat og tilsett dressing av 6 ss olivenolje og 2 ss balsa­micoeddik. Server med brød.