Start på nytt





HELSTEKT KALKUN

Kalkun får du kjøpt fryst og gryteferdig med steke-termometer og anvisning for tilberedning. Hvis du ikke fyller den, kan du godt servere rosenkål, bønner eller en grønn salat ved siden av. Kalkunkjøttet er magert og passer godt som alternativ til fet julemat.

1 kalkun, ca. 4 kg
2 ts salt
¼ ts pepper
evt. smeltet smør

Fyll:
300 g tørkede aprikoser
300 g tørkede svisker

poteter, brun saus med sky fra stekingen

1 La kalkunen tine i kjøleskapet. Det tar tre døgn.

2 Skyll og tørk kalkunen. Krydre den inni og utenpå med salt og pepper. Fyll den f.eks. med aprikoser og svisker.

3 Bind opp kalkunen med bomullstråd (hyssing) slik at bena er samlet og vingene ligger inntil kroppen.

4 Legg kalkunen på siden på rist over en langpanne eller direkte i langpanna. Pensle den evt. med smeltet smør. Små poteter kan vaskes og stekes i langpanna sammen med kalkunen. Ha gjerne litt vann i panna slik at stekeskyen ikke blir svidd.

5 Stek kalkunen ved 160 °C i 30 min. på den ene siden, og snu den over på den andre siden i 30 min. Legg den deretter med brystet opp og la den ligge slik til den er ferdigstekt. Dekk brystet med aluminiumsfolie, så det ikke blir brent. Snu potetene av og til hvis de steker med.

6 Hvis det virker nødvendig, pensle av og til med smør under stekingen, som tar 2-3½ time (½ time pr. kg). Bruk steketermo-meteret som er med for å se når kjernetemperaturen har nådd 57-58 °C. Det gir en noe mer rosa og saftig kalkun enn ved å følge rådet på embalasjen.

7 Kalkunen kan stekes god tid i forveien. Skjær den opp i passende skiver og serveringsstykker som legges på ildfast fat. Dekk godt med aluminiumsfolie og varm kjøttet i 15 min. ved 175 °C like før servering.