LUTEFISK
|
Det er enkelt å lage lutefisk selv. Da har man større kontroll med lutingsprosessen. Lutefisk som man kjøper, kan være for sterkt lutet eller for lite utvan-net, slik at luten fortsetter å virke. Dermed blir lute-fisken for løs og kan faktisk forsvinne i kokekaret.
|
3 kg lutefisk 3 ss salt
300 g grønne, tørkede erter 1 ss smør/margarin salt og pepper
150 g bacon
poteter
|
1 La ertene svelle i vann natta over.
|
2 Neste dag: Skift vann og kok ertene møre uten salt i 1-1½ time.
|
3 Hell av vannet og damp ertene tørre. Tilsett smør/margarin og mos ertene med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
|
4 Rens lutefisken ved å skjære bort svarte hinner og ben, men la skinnet sitte på.
|
5 Del fisken i serveringsstykker. Strø over ½ ss salt pr. ½ kilo og la fisken hvile i en vid kjele i ca. 40 min. Saltet trekker ut noe fuktighet, som helles av før koking. Skyll også av saltet før koking. Unngå å bruke aluminiumskjele, som blir mørk.
|
6 La det være ca. 2 cm vann i bunnen og damp lutefisken under lokk med skinnsiden ned. Kok opp ved middels varme og la fisken deretter trekke ferdig i 8-10 min. til den deler seg i skiver.
|
7 Samtidig som lutefisken dampes, skjær baconet i mindre biter og stek det sprøtt.
|
8 Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener sammen med kokte poteter, bacon (eller ribbefett) og ertestuing. Enkelte liker også sennep, sirup eller brunost i tillegg, evt. smult som det er kokt smultringer i. Sølvbestikk blir mørkt av lutefisk.
|