KJØTTKAKER
|
Da Kunnskapsforlaget lanserte sin «Store norske kokebok» i 2004 med NRK-kjendisene Ingrid Espelid Hovig og Henry Notaker som hovedredaktører, reklamerte de ved å sende ut denne oppskriften på kjøttkaker som ikke drøyes med brød/strøkavring.
|
500 g kjøttdeig 1 ts salt ¼ ts pepper 1 kryddermål muskat 1 ss potetmel 2 ½- 3 dl melk 1 ½ ss smør/margarin til steking
Brun saus: 2 ½ ss smør/margarin 4 ss hvetemel 4-5 dl kraft eller vann evt. 1 hakket løk (lett brunet) salt og pepper etter smak sukkerkulør
Til servering: kokte poteter, stuet kål eller grønn ertestuing, kokte grønnsaker eller salat, tyttebærsyltetøy
|
1 Hvis du ikke bruker saus fra pose, lag den brune sausen først. Smelt smør/margarin i en gryte, tilsett melet og rør på middels varme til blandingen er lysebrun. Trekk panna av varmen og hell i halvparten av væsken. Rør til sausen er glatt. Spe så med resten av væsken i to omganger. Tilsett evt. lettbrunet, hakket løk.
|
2 Elt kjøttdeigen seig med saltet.
|
3 Tilsett potetmel og krydder og elt det godt inn.
|
4 Spe med melk, litt om gangen og rør farsen seig mellom hver speing.
|
5 Stek en liten prøvekake for å se om konsistensen er passe. Farsen må ikke være løsere enn at den kan formes med skje og hånd, eller holde formen hvis den legges med skje i stekepanna.
|
6 Brun kjøttkakene i smør/margarin. Legg dem i sausen etter hvert. La deretter kjøttkakene småkoke 10-15 min. i sausen.
|
6 Server kjøttkakene i sausen med kokte poteter og stuet kål eller grønn ertestuing, kokte grønnsaker eller salat. Tyttebærsyltetøy er godt til.
|