Start på nytt





KJØTTKAKER

Da Kunnskapsforlaget lanserte sin «Store norske kokebok» i 2004 med NRK-kjendisene Ingrid Espelid Hovig og Henry Notaker som hovedredaktører, re­klamerte de ved å sende ut denne oppskriften på kjøttkaker som ikke drøyes med brød/strøkavring.

500 g kjøttdeig
1 ts salt
¼ ts pepper
1 kryddermål muskat
1 ss potetmel
2 ½- 3 dl melk
1 ½ ss smør/margarin til steking

Brun saus:
2 ½ ss smør/margarin
4 ss hvetemel
4-5 dl kraft eller vann
evt. 1 hakket løk (lett brunet)
salt og pepper etter smak
sukkerkulør

Til servering:
kokte poteter, stuet kål eller grønn ertestuing, kokte grønnsaker eller salat, tyttebærsyltetøy

1 Hvis du ikke bruker saus fra pose, lag den brune sausen først. Smelt smør/margarin i en gryte, tilsett melet og rør på middels varme til blandingen er lysebrun. Trekk panna av varmen og hell i halvparten av væsken. Rør til sausen er glatt. Spe så med res­ten av væsken i to omganger. Tilsett evt. lettbrunet, hakket løk.

2 Elt kjøttdeigen seig med saltet.

3 Tilsett potetmel og krydder og elt det godt inn.

4 Spe med melk, litt om gangen og rør farsen seig mellom hver speing.

5 Stek en liten prøvekake for å se om konsistensen er passe. Farsen må ikke være løsere enn at den kan formes med skje og hånd, eller holde formen hvis den legges med skje i stekepanna.

6 Brun kjøttkakene i smør/margarin. Legg dem i sausen etter hvert. La deretter kjøttkakene småkoke 10-15 min. i sausen.

6 Server kjøttkakene i sausen med kokte poteter og stuet kål eller grønn ertestuing, kokte grønnsaker eller salat. Tyttebær­syltetøy er godt til.