LAKS MED REKER
|
Kjøp laks (fersk, evt. laksekoteletter eller bein- og skinnfrie stykker som det er lett å tilberede), samt litt reker eller sjøkreps. Med litt kremfløte, tomat-puré og løk blir dette et godt måltid for 4 personer. Oppskriften er stort sett etter Arne Jermstad.
|
1 kg laks
Saus: 500 g reker eller sjøkreps 1 løk (ikke for stor) 2 ss smør/margarin 1 ss tomatpuré 2,5 dl tørr hvitvin (evt. saft av 1/2 sitron + litt vann) 2,5 dl kremfløte salt og pepper
kokte poteter
|
1 Start med sausen ved å rense skalldyrene. Sett også over potetene (eller utsett det litt hvis du velger lang koketid for sausen).
|
2 Fres skallene i smør med hakket løk og tomatpuré i ca. 10 min.
|
3 Tilsett hvitvin (eller sitronsaft + vann) og la det koke litt inn.
|
4 Ha i fløten og la det koke videre på svak varme 15-30 min. Fyll etter med vann hvis det ser tørt ut. Hvis man har tid, blir sausen bedre hvis den koker 1 time.
|
5 Sil sausen og kok den inn til passe konsistens hvis det er nødvendig.
|
6 Legg laksen i stekepanna og la den steke ferdig i litt smør/margarin ved svak varme.
|
7 Smak til sausen med salt og pepper. Den kan være salt nok fra før pga. skallene.
|
8 Del skalldyrene i biter og varm dem i sausen. Sausen må ikke koke.
|
9 Server laks og rekesaus med kokte poteter.
|