Start på nytt





FAMILIEFILMENE PREGER JULA

Den typiske julefilmen er oftest amerikansk og kanskje ikke så sterkt preget av julestemning som man skulle tro. Det er derimot første del av Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander». Den amerikanske juleklassikeren er uten tvil «It's a Wonderful Life».

Fanny og Alexander (1982) er ikke bare Ingmar Bergmans beste film, men også en av de beste julefilmene som noen gang er laget. Den første timen av dette fire timer lange eposet handler bare om julefeiringen hos den rike familien Ekdahl først på 1900-tallet. Filmen er fylt av gammeldags julestemning. Det blir sagt at den fristende julematen ble laget helt uten salt, så ingen fant på å spise den under innspillingen.

Hjemme alene (1990)
For alle med et barnlig sinn er den første «Hjemme alene»-filmen julefilmen over alle julefilmer. Denne familiefilmen fra 1990 med Macauley Culkin i hovedrollen som Kevin har mange sett hundre ganger, men de ler seg likevel skakke av gangster-duoen Joe Pesci og Daniel Stern som forsøker å bryte seg inn hos lille Kevin.

It's A Wonderful Life (1946)
Den mest klassiske av alle amerikanske juleklassikere er Frank Capras film, der James Stewart gjør en fantastisk prestasjon i rollen som mannen som har mistet troen på livet inntil en engel får ham til å forstå hva byen han bor i, ville ha vært uten ham.

How the Grinch Stole Christmas (2000)
Filmversjonen av Dr. Seuss's historie (på norsk Grinchen) om det grønne trollet har rukket å bli en moderne juleklassiker i mange hjem. Jim Carrey er strålende i hovedrollen som julehateren Grinch. I Ron Howards regi blir dette en blanding av humor, grøss og julekos, selv om mange finner filmen støyende amerikansk.

White Christmas (1954)
Hvis man har sansen for et produkt fra gamle dagers glitrende og livsfjerne Hollywood, er «White Christmas» tingen. Filmen ble laget etter at sangen med samme navn ble en stor slager. Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney og Vera-Ellen spiller de viktigste rollene.

A Christmas Carol (1951)
Charles Dickens' klassiske julefortelling ble første gang filmatisert i 1951 med Alistair Sim i rollen som Scrooge, en gammel grine­biter som hater jula. Scrooge blir oppsøkt av spøkelser som viser ham den sanne meningen med jula. Historien fins også i Disney-versjon med Onkel Skrue i hovedrollen, i Muppet-show-versjon, i animert Flintstone-versjon og i Black Adder-versjon.

Miracle on 34th Street (1947)
Denne historien er blitt innspilt på nytt, men orginalen fra 1947 er utvilsomt den beste. Filmen handler om den gamle mannen som vil være julenisse, men blir sperret inne og må bevise at det er helt normalt å opptre som julenisse.

Peter Pan (1953)
Dette er en av Disneys aller beste filmer fra 1950-tallet. Handlin­gen foregår blant kaptein Krok og andre pirater i sydlige farvann fri for julestemning. Men i engelsktalende land er jo «Peter Pan» den klassiske teaterforestillingen for barn ved juletider.

Harry Potter og de vises stein (2001)
Den første Harry Potter-filmen er heller ingen typisk julefilm, men har en blanding av mystikk, humor og spenning som vi gjerne forbinder med en god familiefilm i jula.

Ringenes Herre (2001-2003)
Den riktige familiefilmen med større barn i huset er uten tvil de tre «Ringenes Herre»-filmene. En fantastisk gjengivelse av Tolkiens fantasiverden.

Et førjulsmareritt (1993) (The Nightmare Before Christmas)
Dette blir av mange regnet som en av tidenes beste animasjons­filmer. Den er en litt skummel, veldig morsom og ett hundre prosent original film om skjelettet som mislykkes med å innføre Halloween i jula.

Hjelp, det er juleferie! (1989) (Christmas Vacation)
Hvis du har sansen for Chevy Chase som Clark Wilhelm Griswold jr. og hans forviklinger, setter du sikkert pris på å se hvordan julehelga arter seg for den hardt prøvede Griswold-familien. Slapstick-humor som overgår det meste.

Die Hard (1988)
Blant actionfilmene som plukkes fram etter at barna har lagt seg, er førstevalget ofte den første «Die Hard»-filmen med Bruce Willis. Det er julaften i Los Angeles og en gruppe terrorister har overtatt Nakatomi-bygningen. Detektiv John McClane får i opp­drag å stoppe dem. Masse humor og action og litt jul i tillegg.

Sleepy Hollow (1999)
Den som sverger til amerikansk grøss, vil sikkert velge «Sleepy Hollow» i Tim Burtons regi og med Johnny Depp i hovedrollen. Det er en av Burtons beste filmer. Denne klassiske fortellingen lagt til 1799 går ut på at flere drap er begått av det mange mener er en hodeløs rytter, men etterforsker Crane kommer til helt andre konklusjoner.