Start på nytt





JULESANGEN FRA OBERNDORF

I 1818 ble «Glade jul» sunget første gang ved mes­sen natt til første juledag til gitarakkompagnement i landsbykirka i Oberndorf, Østerrike, av presten Joseph Mohr og kordirigenten Franz Gruber (bildet). Koret sang de to siste linjene firestemt i hvert vers.

Siden den gang har både bøker og filmer spredt fantasifulle og ikke helt sanne historier om hvordan denne julesangen ble til. Det er blitt sagt at musene gnagde i stykker belgen til orgelet, slik at musikken måtte spilles på gitar. Det blir også fortalt at Mohr måtte skrive teksten i all hast. Begge deler skal være galt.

Julesang fra 1816
Sannheten om «Glade jul» er at de opprinnelige seks versene ble skrevet av Joseph Mohr i 1816, da han gjorde tjeneste som ung prest i pilegrimskirken i Mariapfarr i Østerrike. Først i 1817 kom han til Oberndorf som hjelpeprest og ble der bare et par år.

Melodien skrevet 1818
Julekvelden 1818 besøkte Mohr sanglæreren Franz Xaver Gruber (1787-1863), som bodde i en leilighet over skolestua i nabo­landsbyen Arnsdorff. Mohr viste Gruber julesangen og spurte om han kunne skrive en melodi, slik at de sammen kunne framføre den akkompagnert av Mohr på gitar ved midnattsmessen.

«Tyrolsk folkesang»
Julesangen ble skrevet ut av Mohr og Gruber i flere versjoner mellom 1820 og 1855. Men da sangen ble spredt, sannsynligvis av ulike sangensembler fra Tyrol, var det som «tyrolsk folke­sang». En av disse gruppene sang den på en konsert i Leipzig i 1832. En annen gruppe framførte den i New York i 1839.

Spekulasjon
I 1840 var sangen godt kjent i Niedersachsen. I Berlin gjorde det keiserlige katedralkoret sangen kjent. Selv om Franz Gruber skrev til Berlin og gjorde oppmerksom på at han var komponis­ten, spekulerte mange på om melodien stammet fra store kom­ponister som Haydn, Mozart eller Beethoven. Først etter andre verdenskrig ble det allment godtatt at Gruber var komponisten.

Glade Jul-museer
Joseph Mohr var født i 1792 i Salzburg og døde fattig i 1848. Han ble gravlagt i vintersportstedet Wagrain, der han også var sogne­prest. Gruber bodde de siste årene av sitt liv i Hallein. Kirka i Oberndorf ble revet etter 1900 og erstattet med et nytt kapell i 1937. «Glade jul»-museer fins i Oberndorf, Arndorf og Salzburg.