Start på nytt





AMUNDSEN FØRSTE MANN PÅ SYDPOLEN

Roald Amundsen konkurrerte med briten Robert Falcon Scott om å komme først til Sydpolen. De vitenskapelige resultatene ble ikke så store, for det viktigste var å slå Scott. For Scott endte ferden tragisk, selv om det slett ikke skyldtes Amundsen.

Etter ekspedisjonen gjennom Norvestpassasjen 1903-1906 begynte Amundsen å planlegge og samle midler til en ekspedi­sjon til Nordpolen. Men da Robert Peary nådde dit i april 1909, valgte Amundsen å legge om sine planer og sette kurs sørover.

Konkurranse
Det var godt kjent at engelskmannen Robert Falcon Scott holdt på å forberede sitt andre forsøk på å nå Sydpolen. Amundsen - drevet av sin ærgjerrighet etter å være førstemann - bestemte seg for å ta opp konkurransen.

Scott ble varslet
Amundsen hadde fått låne «Fram» av Fridtjof Nansen, og da skuta forlot Madeira, meddelte han ekspedisjonsdeltakerne de endrede planene. Han sendte også brev om dette hjem og telegram til Scott, som var i New Zealand på vei til Antarktis.

Nærmere polen
Etter inngående forstudier hadde Amundsen valgt et annet startsted for framstøtet mot Sydpolen enn dem som hadde forsøkt tidligere, nemlig Hvalbukta midt på Rossbarrieren. Det lå 100 km nærmere Sydpolen enn britenes base, men terrenget sørover var helt ukjent.

Hvalbukta
I januar 1911 lot «Fram» ankeret falle i Hvalbukta. I løpet av februar og mars plasserte mennene sju depoter langs de første etappene av ruta de skulle følge. Praktisk anlagt som han var, merket Amundsen ruta med tørrfisk, som siden kunne brukes som proviant.

Hundespann
Fra sin landstasjon Framheim i Hvalbukta begynte Amundsen selve framstøtet mot polen 19. oktober. Amundsen satte av sted med fire ledsagere og fire lette sleder, som hver ble trukket av 13 hunder.

Lett start
Den første delen av reisen gikk overraskende greitt. Til tider var det til og med mulig å la hundene trekke sledene mens mennene holdt i tømmene og snørekjørte behagelig avsted.

Sprekker og iskammer
Men på Axel Heiberg-breen dukket det opp mektige hindringer i form av bunnløse bresprekker og endeløse iskammer. De fem mennenes styrke og mot ble nå satt på en stor prøve. Spesielt anstrengende var det å nå høylandet bak Axel Heiberg-breen, 3200 meter over havet.

Fem uker før Scott
Da de hadde lagt disse hindringene bak seg, rykket de relativt raskt fram tvers over det vidstrakte platået mot selve Sydpolen. De fryktet naturlig nok at Scott kunne ha slått dem på målstre-ken, men Amundsen håpet at den raske framrykkingen sikret dem seieren. 14. desember stod de ved polpunktet, fem uker før Scott.