Start på nytt





NY RESSURS ELLER UØNSKET ART?

Ingenting hindrer at kongekrabben sprer seg vest­over i Finnmark og sørover langs kysten. Fri fangst vest for Nordkapp kan forsinke spredningen, men vil slett ikke stanse utbredelsen. Krabbelarvene sprer seg mot havstrømmene langs kysten til Lofoten.

Kongekrabben er et nytt element i vårt økosystem. Men når den først er her, blir vi ikke kvitt den. Forskerne mener at den ikke truer annet dyreliv, selv om den spiser omtrent alt som fins på bunnen der den har slått seg til. Mange fiskere mener at fisken blir borte når krabben overtar.

Ingen trussel
Krabben skal ikke være noen trussel mot torskebestanden. Det er snarere slik at krabbelarvene tjener som føde for torsk og andre fiskearter. Dessuten tyder mye på at krabben bare tar de minste skjellene. De største blir igjen og formerer seg videre.

Rask formering
Hver hunnkrabbe legger ca. 200.000 egg en gang i året. Selv om bare svært få av disse utvikler seg til voksne krabber, vil bestanden vokse svært raskt. På få år har bestanden eksplodert.

Vest for Nordkapp
I 1977 ble det første eksemplaret tatt på kveitegarn i Klubbvika i Varangerfjorden. Før 2004 hadde krabben spredt seg til Lyngen, altså vest for Nordkapp.

Eksklusiv mat
Det meste av krabben som fanges i nord, blir tilberedt ved eksklusive restauranter i Japan, USA og Europa. Klørne regnes som en delikatesse.

Kaldtvannsdyr
Kongekrabben trives bare i de kalde havområdene. Den formerer seg helst når vannet har en temperatur på mellom to og åtte grader. Ingenting tyder på at den trives når vannet blir varmere. Det betyr at den neppe sprer seg lengre sør enn til Lofoten.

Utrydding umulig
Forskerne mener det er urealistisk når enkelte politikere har forlangt tiltak fra myndighetenes side for å stoppe utbredelsen av kongekrabben vest for Nordkapp, fordi den er umulig å stoppe. Den ser ut til å spre seg 20 km lengre vestover hvert år.