Start på nytt





EFFEKTIVT HVIS DU VELGER RETT

De siste årene har tusenvis av nordmenn investert i varmepumper. Kampanjer har vist at vi sparer mye strøm. Derfor har myndighetene til og med subsidi­ert installasjonen av varmepumper med kr 5000 pr. husstand. Men varmepumper er ikke alltid et gode.

Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet og en av landets fremste eksperter på inneklima, sier: - Luft-til-luft varmepumper er ugunstige for inneklimaet. Det gunstige er varme gjennom radiatorer, gulvvarme eller som forbruksvann (varmtvann).

Operativ temperatur
Bakke sier til NRK at alt avhenger av «operativ temperatur», som er den temperaturen vi føler inne. Den påvirkes både av luft­temperaturen og av varmestrålingen, også kalt middelsstrålings­temperaturen.

Stråling eller varmluft
Det er to måter å varme opp et rom på. Enten kan vi varme opp en gjenstand som stråler varme, eller vi kan blåse varm luft rundt i rommet.

Dårlig innemiljø
Problemet med bare å blåse inn varm luft er at når lufttemperaturen kommer over 22 °C, forverres forholdene for asmatikere og alergikere. Slimhinner og luftveier blir da sterkt påvirket av partikler i lufta. Dessuten virvler varm luft opp mer forurensning. Alt dette betyr tørr og ubehagelig inneluft.

Lav temperatur
For å holde lufttemperaturen lavest mulig bør mest mulig av varmen komme fra overflater rundt oss. Mest mulig bør være stråling fra radiatorer og gulvvarme. Samme argument kan brukes mot store glassflater. De stråler kaldt, slik at lufta må være desto varmere.

Helst ikke luft-til-luft
Det er ikke selve varmepumpen som er problemet, men måten den varmer opp huset på. Man bør ta hensyn til innemiljø og helse og helst ikke installere luft-til-luft varmepumper.

Økt effektivitet
Når det gjelder økonomien, har også luft-til-luft varmepumper blitt mer lønnsomme etter hvert som teknologien er forbedret. Man regner med at de leverer 2-4 ganger mer energi enn de bruker. Installasjonskostnaden er lav, og det trengs tilleggs­varme bare på de kaldeste dagene. Hovedregelen er at jo større boligen er, desto mer lønnsomt er det å investere i varmepumpe. Levetiden for en installasjon er 10-15 år.

Økte problemer
Luft-til-luft varmepumper er ikke så dårlige som vifteovner, som i tillegg svir støvet og forverrer luftkvaliteten. Også røyking innendørs og fuktskader i hus skaper store helseproblemer. Varmepumper kan bidra til å forsterke disse problemene.








SISTE:


I 2005 regnet man med at 110 000 norske hjem hadde fått installert varmepumpe i løpet av de tre siste årene, slik at det i alt fantes 135.000 varmepumper. Bekymring for høye strømpriser har vært en medvirkende årsak til populariteten. Boliger med et energiforbruk på 35.000 kWh i året kunne spare over kr 5300 på å installere en luft-til-luft varmepumpe. Da var det tatt hensyn til investeringskostnadene og regnet med en strømpris på 80 øre per kWh.