Start på nytt





DE SUNNE NORSKE VANENE

Oslofrokosten ble bekostet av kommunen, men det var en kostbar ordning. Så hvorfor ikke få alle til å ta med seg den samme maten hjemmefra? Slik opp-stod tanken om matpakken, et særnorsk fenomen som vi ikke finner sidestykke til i noe annet land.

Oslofrokosten ble innført i Oslo som prøveprosjekt i 1920-årene - med melk, rå grønnsaker, frukt og grovt brød, servert i rom med åpne vinduer.

Naturlig sunnhet
Med den nye sammensetningen av maten skulle folk bli naturlig sunne. Bevegelsen som Henriette Schønberg Erken og andre startet, skulle få oss til å motstå det dekadente bylivet.

Medbrakt skolemat
I resten av landet var det ikke økonomisk mulig å gjennomføre oslofrokosten. Derfor lanserte distriktslegen i Sigdal i 1936 at den ble byttet ut med medbrakt skolemat, altså matpakke.

Endrede vaner
Det som i Oslo ble sett på som et offentlig ansvar, ble nå over-ført til familiene. Familiene ble tvunget til å endre kostvanene sine fordi barna skulle ta med seg en fornuftig sammensatt matpakke på skolen.

Omfattende virkning
Distriktslegen mente at virkningen av matpakken ville være slik: «Man skulle derfor tro at hvis den medbrakte oslofrokosten kan medbringes, griper det dypere inn i folkeernæringen enn skole-bespisningen.»

Matpakken vant
Og slik gikk det. Både frokosten hjemme og matpausen på skolen og i arbeidslivet følger nå samme mønster. Hjemmefra har man med matpakke, som blir brettet ut i all offentlighet.

Fortsatt det samme
Omleggingen ble støttet av moralske argumenter om nasjonens undergang ved mangelfullt kosthold. Denne argumentasjonen har endret seg lite. Bortsett fra melka, som nå skal være lett, er det samme maten som Schønberg Erken foreskrev i 1936.

Ikke jålete vaner
Simon Flem Devold har forklart det slik for barn i Aftenposten: «Mat til å spise på skolen skal du ta med deg hjemmefra. Vi er ikke fattige i Norge. En av grunnene til det er at vi ikke har lagt oss til altfor dyre og fine og jålete vaner. En god vane er å smøre skolemat før du går hjemmefra.»

Svensk luksus
Flem Devold fortsatte: «I Sverige diskuterer de nå om de skal ta bort tilbudet om gratis mat til elevene. Det gjør de, fordi Sverige har blitt et land som ikke har råd til å holde på de fine vanene. Nå merker de at det er lett å venne seg til luksus, men forfer-delig vanskelig å miste den.»

Sunne elever
Først på 2000-tallet het det fortsatt i en brosjyre fra skolen: «Sammen med matpakken og skummet eller lettmelk vil en velsmakende vitaminbombe som frukt og grønt bidra til at elevene blir opplagte, konsentrerte og lærelystne. I tillegg forebygger frukt og grønt sykdom.» Sunt og fornuftig.