Start på nytt





ENGASJEMENTET FOR SLOVAKENE

I dag oppfatter mange Bjørnstjerne Bjørnson som en superpatriot med romantiske fortellinger fra det gamle bondesamfunnet. Vi har lett å overse det internasjonale omdømmet han fikk da han enga­sjerte seg aktivt for slovakernes selvstendighet.

Bjørnstjerne Bjørnson var opptatt av fredssaken og av å hindre undertrykkelse. Spesielt ivret han for at både Norge og andre små nasjoner i Europa burde bli selvstendige. Han skrev mange innlegg om dette i aviser og tidsskrifter også på kontinentet og ble derfor oppfattet som litt av en opprører.

Støtte til slovakene
Bjørnsons støtte til det slovakiske folket førte til at han fortsatt feires nærmest som nasjonalhelt i Slovakia. Det skyldes at hans engasjement falt sammen med blodbadet i Černová ved byen Ružomberok i Tatra-fjellene i Nord-Slovakia, ved grensa til Polen. Det skulle vise seg å bli en viktig hendelse i slovakisk historie.

Ungarsk til 1918
Området nord for Donau som i dag utgjør Slovakia, har gjennom tidene vært invadert av ulike folkeslag, men uten at det ble dannet en varig stat. Da den ungarske staten ble grunnlagt på slutten av 900-tallet, ble hele Slovakia innlemmet i den helt til 1918 under navnet Øvre Ungarn. Det var hele tiden et sårt punkt for den slovakiske nasjonalfølelsen.

Undertrykkelse
Godseierklassen i hele landet og deler av bybefolkningen var ungarsk. I byene bodde det en stor tysk middelklasse. Trass i at det på 1400- og 1500-tallet var flere bondereisninger mot gods­eieradelen, økte pliktarbeidet for godseierne. Etter tyrkernes invasjon i sør var Bratislava til og med ungarsk hovedstad i årene fra 1536 til 1783.

Slovakisk språk
Fra 1700-tallet stod språkspørsmålet sentralt for slovakene. Tsjekkisk i stedet for ungarsk ble tidlig brukt av protestantiske prester. På 1800-tallet ble midt-slovakiske dialekter grunnlaget for språket som de nasjonalistiske tilhengerne kjempet for.

Magyiariseringen
Etter todelingen av Østerrike-Ungarn i 1867 begynte ungarerne en hard undertrykking med tvungen bruk av ungarsk, bl.a. med skoleloven av 1906, som Bjørnson protesterte kraftig mot. Han skrev: «Det å rive barn bort fra sitt morsmål er som å rive hungrige små barn bort fra deres mors bryst.»

Bjørnsons engasjement
Bjørnson holdt seg godt orientert om forholdene i Slovakia både gjennom lokale kontakter som han brevvekslet med, og gjennom aviser og tidsskrifter som han sørget for å få sendt til Aulestad. Det dannet grunnlaget for hans store protestskrift mot magyariseringen, dvs. ungarernes undertrykkelsespolitikk.

Hedres fortsatt
I hovedstaden Bratislava er Bjørnsons navn fortsatt å se på navneskilt, i utstillinger og under sitater som: «Najonalfølelse er umulig å dempe, og det slaviske folk er ikke mulig å bekjempe med makt.» Gjennom årene er en rekke bøker kommet ut i Slovakia både om Bjørnsons diktning og hans kamp for slova­kene og andre små folkeslag.