Start på nytt





FOSSILFUNN PÅ SVALBARD

Sommeren 2004 dro en gruppe paleontologer til Deltaneset i Isfjorden på Svalbard for å grave fram et ikke helt komplett svaneøgleskjelett. Det de ikke visste, var at det på samme stedet lå i alt ti fossile skjeletter helt oppe i dagen. Man tror det fins flere.

Svaneøgla som ble gravd fram på Svalbard, var et lite eksemplar på om lag fire meter. Skjelettet, som lå godt synlig i den svarte skiferen, var dekket av plast etter en tidligere undersøkelse. I 2004 var fossiler på Svalbard enda ikke fredet, så utgavingen var nødvendig for å sikre at knoklene ikke forsvant som souvenirer.

Knokler i skiferlag
På Svalbard er fossiler som regel godt bevart, men knoklene er ofte brutt i mange biter. Det vanlige er å grave ut hele det løse skiferlaget rundt skjelettet og forsegle det med gips. Prepare­ringen, som innebærer frigjøring av skjelettet fra skiferen og montering av skjelettet for utstilling, skjer i laboratoriet.

Ingen øglekirkegård
Samtidig som svaneøgla ble gravd ut, oppdaget man flere knokkelrester i det samme området. Det betydde ikke at stedet hadde vært en slags kirkegård for øgler. Sedimentlagene er svært tynne, så det kan ha gått flere tusen år mellom hvert dyr som sank ned i mudderet, selv om det ser ut som de ble begravd sammen.

Ukjent fiskeøgle
Det nye skjelettet viste seg å være av en fiskeøgle. Det var en ny art som ingen hadde beskrevet tidligere. Kroppen var 4-5 m lang. Funnet av hodet gjorde at man kunne artsbestemme den.

Ti fossile skjeletter
Etter funnet av den ukjente fiskeøgla ble feltet undersøkt nær­mere. Man fant raskt ryggsøylen og ribbeina av enda en svane­øgle. I alt kom man over mer eller mindre komplette skjeletter av ti fiske- og svaneøgler før arbeidet ble avsluttet etter fire dager. To lignende felt med fossiler er også kjent på Svalbard.

Senere undersøkelser
Forskerne måtte etterlate de fleste knoklene for senere under­søkelser. De håpet at souvenirjegerne ikke ville komme dem i forkjøpet på det øde Deltaneset. Funnet førte til at det ble vedtatt en lov som fredet fossile funn også på Svalbard.