Start på nytt





I FARE FOR Å BLI UTRYDDET

I 2005 slo en rapport fra ICES, Det internasjonale havforskningsrådet, fast at bestanden av europeisk ål var truet. Med fangstdata som utgangspunkt fast­slo ICES at bare én prosent av åleyngelen vokste opp i forhold til det som burde være naturlig bestand.

ICES kom til at oppdrett var den viktigste årsaken til nedgangen i bestanden av europeisk ål. Oppdretterne hadde ikke klart å få ål til å utvikle seg fra befruktede egg, så de var avhengig av å kjøpe fanget åleyngel, såkalt glassål, og drive oppdrett med den.

Fra Afrika til Kvitsjøen
Det viste seg at glassålen blir fanget i store mengder når den samler seg som glassål ved utløpet av elvene mens den venter på at temperaturen i vannet skal nå 10-12 °C, slik at den kan svømme videre oppover og bli ferskvannsfisk.

Etterspurt fiskeslag
Etter hvert er ål blitt et svært etterspurt fiskeslag som blir godt betalt, spesielt på markedene i Asia. Det er årsaken til at europeisk ål blir jaktet på for oppdrett. I tillegg tror man at bestanden av ål blir påvirket av miljøgifter. Ålen er utsatt for opphopning av tungmetaller og miljøgifter, fordi den kan bli opptil 80 år gammel, er en typisk bunnfisk og har et tykt fettlag.

Gyting i Sargassohavet
Alt tyder på at ålen gyter på dyp under 200 m i Sargassohavet sør for Bermuda. Deretter driver de flate ålelarvene med Golf­strømmen, slik at de i løpet av et års tid når inn til kystene på den andre siden av Atlanteren. Da er den utviklet til glassål. Senere blir den til ålefaring og til voksen gulål. Når den vandrer ut i havet igjen, kalles den blankål, fordi buken er sølvhvit.

Tradisjonelle metoder
Lenge var ICES ikke bekymret for bestanden av europeisk ål. Organisasjonen vurdere vanligvis ikke innlandsfiske, som åle­fisket er definert som. Dessuten mente man at et arbeidsinten­sivt fiske som ålefisket ikke var en fare for bestanden, fordi det brukes tradisjonelle fangstmetoder som ruser og teiner.

Overfiske
Derfor ble svært mange overrasket da ICES kunne rapportere at det lønnsomme ålefisket, spesielt fangsten av glassål, faktisk gir levebrød til hele 25.000 fiskere, flere personer enn noe annet fiske i Europa, og at det foregår et overfiske som truer med å utrydde ålen i mange europeiske vassdrag. I Norge er ålefisket imidlertid beskjedent.