Start på nytt





ET ETTERTRAKTET BÆR

Forskning på dyrking av molter har pågått siden 1920-tallet. Først i 2003 var man kommet så langt etter systematisk forskning i 25 år at kommersiell dyrking av molter var praktisk mulig. Planten er krevende, så mye må stemme for å få modne bær.

Formålet med forskningen har vært å bidra til en mer sikker og større bæravling uten de store variasjonene fra år til år som vi opplever i naturen. I dette arbeidet har utvalget av plantesorter vært et av de enkleste problemene å løse. Gode vekstvilkår har det vært verre å finne løsninger på.

Sær plante
Molta er en flerårig plante som er enkjønnet. Det betyr at det fins hanplanter og hunplanter. Ofte vokser disse på ulike steder, fordi én plante med tiden sprer seg med utløpere over et stort område, som da blir dekket med planter bare av det ene slaget. Hanblomstene gjør mest av seg. Derfor betyr mye blomster ikke alltid mye bær.

Dypgjødsling
Dyrking er vanskelig, fordi molteplanten har røtter 1-2 m ned i jorda. Det krever dypgjødsling. Gjør man dette på riktig måte, kan bæravlingen øke opptil ti ganger. For effektiv dyrking er det også best å bryte med naturens orden og plante ti ganger så mange hunplanter som hanplanter.

Kaldt, fuktig og surt
Molta trives best i temperaturer på 12-18 °C og i fuktig jord eller myr. Surhetsgraden tilsvarer en Ph-verdi på 3½-4½. Gode moltemyrer er relativt tørre. Et grunnvannsnivå på 30 cm synes å være optimalt.

Vær og insekter
I naturen er det ikke bare vekstvilkårene som må stemme. Bestøvende insekter trengs under blomstringen. Samtidig må det verken komme frost eller snø og hagl som ødelegger blomstene. Det fins også en moltebille som ødelegger planten.

Utløpere
I likhet med jordbær sprer molta seg hovedsakelig ved hjelp av utløpere. Kommersielt er siklingproduksjon viktig. Riktignok kan frøene spire etter ett år, men fra frø til blomstrende plante tar det gjerne 6-7 år.

C-vitaminer
Molta inneholder store mengder C-vitamin og har vært brukt som middel mot skjørbuk i uminnelige tider. Skjørbuk eller C-vitamin-mangel var før en svært alvorlig sykdom både til lands og til sjøs.

Arktisk plante
Molta fins overalt i arktiske strøk, unntatt på Island. Innenfor det meste av dette området er det smått med andre spiselige bær og frukt, så gode molteår er svært velkomne.

Oppbevaring
Molta kan lagres lenge når den fryses ned med eller uten sukker. Tidligere ble den kokt og lagt ned på glass. Da holder den seg i flere år i kjøleskap eller i en kjølig kjeller.

Dessert
Moltekrem er den tradisjonelle måten å servere molta på. Den lages ganske enkelt ved å vende inn sukrede molter i stivpisket krem. Litt moltelikør setter en ekstra spiss på kremen.

Bløtkake
Bløtkake med molte lages ved å dele en sukkerbrødbunn. Bre pisket krem utover de to delene og legg sukrede molter oppå kremen før delene legges sammen. Pynt med de fineste bærene.