Start på nytt





TO MUNCH-BILDER BORTE I TO ÅR

Munch-museet på Tøyen i Oslo ble ranet om formid­dagen søndag 22. august 2004. Klokka var rundt 11 da to maskerte ranere stormet inn i bygningen og tvang vakter og besøkende til å legge seg ned på gulvet. Så enkelt var det å stjele Munch-maleriene.

Foran sjokkerte museumsgjester klippet ranerne av festene til de to verdensberømte maleriene «Skrik» og «Madonna», som de deretter stakk av med. Den ene raneren var bevæpnet med en revolver. En bil med sjåfør ventet. Både ransbilen og deler av rammene ble funnet kort tid etter, men bildene var forsvunnet.

Uvurderlige verdier
Verdien på «Skrik» ble anslått av kunsthandlere til å ligge opptil 500 millioner kroner, mens «Madonna» kunne være verdt drøyt 100 millioner. Ver­dien var imidlertid hypotetisk, fordi maleriene ble regnet som umulige å omsette.

Bildene ble funnet
Begge bildene ble funnet under en politiaksjon torsdag etter­middag 31. august 2006. Det ble ikke betalt dusør, og det ble ikke gjort nye pågripelser i forbindelse med funnet. Politiet ville ikke opplyse hvor maleriene ble funnet, men tror de har vært i Norge hele tiden.

Bare mindre skader
Bildene var ifølge politiet i langt bedre forfatning enn fryktet. «Madonna» hadde et hull på størrelse med en 20-krone, og et hjørne på «Skrik» var inntrykt etter at maleriet hadde falt i bakken. Det var ikke verre enn at maleriene kunne restaureres slik at publikum neppe ville merke skadene.

Tre dømt for ranet
Seks personer ble siktet, men bare tre av dem ble i mai 2006 dømt for medvirkning til ranet av Munch-bildene. To av de dom­felte ble dømt til å betale 750 millioner kroner i erstatning til Oslo kommune hvis bildene ikke ble funnet. Ingen av dem som ble dømt eller siktet i saken, skal ha bidratt til at bildene ble funnet.

Toska som hovedmann
Politiet mente at kunstskattene var skjult av personer i omgangs­kretsen til NOKAS-dømte David Toska. En mengde opplysninger som dukket opp under Munch-rettssaken, pekte mot at Toska også organiserte ranet på Munch-museet.

Toska hjalp politiet
Ei uke før bildene ble funnet, brakte Dagbladet rykter om at Toska forhandlet med politiet. Deretter kom maleriene til rette bare fire dager før ankesaken etter NOKAS-ranet skulle begynne. Som «belønning» skulle Toska bl.a. ha forlangt å få lettere soning. Justisminister Knut Storberget måtte slå fast at det ikke gav lettere soning å gi opplysninger til politiet.

Sikring og dusør
Etter ranet var Munch-museet stengt i ti måneder mens bygnin­gen ble tyverisikret for 34 millioner kroner. Oslo kommune, som eier museet og maleriene, utlovte i juli 2005 en belønning på 2 millioner kroner for oppklaringen av ranet, men ville bare betale ut pengene etter råd fra politiet. Mer kuriøs var sjokoladeprodu­senten Mars Inc. sitt tilbud om en belønning på 2 millioner M&M (kjent hos oss som Non-Stop).