Start på nytt





DANSK-NORSKE FRAMSTØT I INDIA

Danmark-Norge hadde kolonier i Vestindia, Ghana og India. De indiske var Trankebar, Serampore og Nikobarene. Norske Peter Anker (til venstre) var guvernør i Trankebar i 18 år fra 1788 og fikk bygd guvernørboligen, som danskene nå restaurerer.

Trankebar, også kjent som Dansk Ostindien, heter egentlig Tarangambadi og ligger på Coromandel-kysten i den indiske delstaten Tamil Nadu. Trankebar var dansk koloni i 225 år, fra 1620 til 1845, inntil de dårlige tidene gjorde at danskene solgte Trankebar til britene.

Trankebar
Ostindisk Compagni
Ønsket om å få silke, krydder og andre kostbarheter fra Østen førte til at Danmarks første aksjeselskap, Dansk Ostindisk Com­pagni, ble stiftet i mars 1616. I november 1618 ble den første ekspedisjo­nen utrustet. Den kostet Christian 4 et helt statsbudsjett. Etter 18 måneders seilas med en avstik­ker til Ceylon (Sri Lanka), nådde de fem skipene Trankebar på sørøstkys­ten av India i oktober 1620.

Første danske koloni
Etter forhandlinger mellom den lokale tamilske fyrsten og ekspe­disjonens leder, Ove Gjedde, fikk danskene handelsrettigheter i den lille fisker- og handelsbyen Tarangambadi, som ble Dan­marks første koloni under navnet Trankebar.

Dannemarksnagore
Trankebar på Indias fattige sørøstkyst lå langt fra de rike om­rådene innerst i Bengalbukta. Derfor forhandlet Ostindisk Com­pagni seg i 1698 til en handelsstasjon ved Hooghly-elva i Gan­ges-deltaet, rett sør for Chandernagore. Stedet ble kalt Danne­marksnagore. Uro gjorde at danskene forlot stedet alt i 1714.

Nytt forsøk i Bengal
I 1755 gjorde danskene et nytt forsøk og fikk lov av den lokale herskeren til å handle mot å betale toll. De fikk også etablere en ny handelsstasjon ved Serampore, noen kilometer fra Chander­nagore og like nord for Calcutta, som var britenes hovedbase.

Frederiksnagore
Til ære for Frederik 5 ble handelsstedet kalt Frederiksnagore, men vanligvis ble det omtalt med sitt riktige navn Serampore. I 1759 var det danske området ca. 100 km2, og i 1845 talte det godt over 11.000 innbyggere.

Restriksjoner
Britene påla danskene restriksjoner i Serampore. De fikk ikke bygge fort eller anløpe med store skip. Varene måtte fraktes på mindre fartøyer til Trankebar. Etter hvert endret elveløpet seg. På 1800-tallet ble det vanskeligere for skipene å nå Serampore.

Nikobarenes forbannelse
I 1755 okkuperte Danmark øygruppa Nikobarene, som danskene kalte Frederiksøyene. Hytter og en festningsvold ble bygd, slik at de kunne innvie Ny Danmark på Store Nikobar. Men mange døde i det usunne klimaet. Ny Sjælland ble forsøkt opprettet på en annen av øyene, men i 1757 flyktet alle som fortsatt var i live.

Koloniseringsforsøk
Noen år senere sendte Danmark misjonærer til Nikobarene og gjorde et nytt koloniseringsforsøk, som også ble mislykket. I 1831 gjorde danskene et tredje forsøk, men sykdom og sjeldne skipsanløp gjorde at kolonistene gav opp alt i 1837.

Fjerde kolonisering
Danskene solgte Trankebar og Serampore til britene i 1845. I stedet ønsket de å bygge ut Nikobarene som et slags dansk Singapore. Året etter ble kolonien innviet på nytt. Men krigen om Slesvig i 1848 og få skipsanløp gjorde at danskene trakk seg ut for godt. I 1868 overlot de øyene til britene uten betaling.