Start på nytt





STRID OM WEIDEMANN-SAMLINGEN

I 2003 måtte de 40 maleriene av Jakob Weidemann selges som var utstilt på Ringsaker prestegard. Krefter i Lillehammer og Steinkjer konkurrerte om å overta maleriene. Til slutt seiret Lillehammer, fordi selgeren ønsket at maleriene skulle være her.

Samlingen med de 40 bildene hadde vært til salgs i lengre tid for å løse finansmannen Einar Nagell-Erichsens økonomiske proble-mer. Til slutt ble maleriene solgt for 6,2 millioner kroner.

To bud
Nagell-Erichsen fikk inn to bud på bildene, som han opprinnelig hadde betalt 11 millioner kroner for. En gruppe fra Steinkjer la inn bud på om lag 6 millioner kroner. De ønsket å få bildene til Weidemanns fødeby.

Lokale kjøpere
Det var stiftelsen «Sammen for Lille-hammer» som sørget for at male-riene ikke forsvant ut av distriktet.

Spleiselag
Stiftelsen stilte mesteparten av sin kapital til rådighet for kjøpet og fikk med seg Gudbrandsdal Energi AS, Gudbrandsdølen Dagningen AS, Kvitfjell Eiendom AS, Lillehammer Gausdal Energi AS, Oppland fylkeskommune og Sparebank 1 Gudbrandsdal.

Gave til museet
Lillehammer Kunstmuseum overtok bildene som gave med tanke på at de skulle forvalte og drive samlingen. Maleriene ble fordelt på museets lokaler i Lillehammer og Ringebu prestegard.

Glad direktør
- Det er strålende at bildene blir her, slik at folk i Lillhammer og Gudbrandsdalen kan ha glede av dem, sa Svein Olav Hoff, direktør ved Lillehammer Kunstmuseum. Weidemann bodde størsteparten av livet på Ringsveen ved Lillehammer.

Driften uavklart
Penger til drift av samlingen var ikke avklart. Samlingen på Ringsaker prestegard hadde alt vært stengt i lange perioder.