Start på nytt





FORSONINGENS SYMBOL

Tusenvis av mennesker deltok under gjenåpningen av Stari Most i Mostar i Bosnia 23. juli 2004. Håpet var at den rekonstruerte brua fra 1566, som kroa­tene skjøt ned 9. november 1993, skulle bidra til forsoning og mindre konflikt i den etnisk delte byen.

Stari Most ble gjenoppbygd av en internasjonal komité fra 1999 av med Verdensbanken og Unesco som finansielt og faglig fundament. Italienske og tyrkiske firmaer utførte arbeidet, som kostet 115 millioner kroner.

Internasjonal markering
Til stede ved gjenåpningen var britiske prins Chales samt uten­riksministrene i Storbritannia, Frankrike og Italia og en rekke andre internasjonale representanter. Samtidig ventet han som skal ha gitt ordre om å ødelegge brua, den kroatiske generalen Slobodan Praljak, på å bli stilt for retten i Haag.

Mesterverk
Stari Most var et kulturminne i verdensklasse, tegnet av den store ottomanske arkitekten Mimar Hayreddin og oppført i 1566 av 456 handhogde hvite sandstein. Byggearbeidene tok ni år, og brua fikk etter hvert navnet Stari Most (gamlebrua). Byen som vokste opp rundt, ble kalt Mostar (bruvokteren).

Atskilte bydeler
Da borgerkrigen startet i Bosnia i 1992, hadde Stari Most symbo­lisert brorskapet mellom muslimer og kroater gjennom mer enn 400 år. De to etniske grupperingene bodde på hver sin side av elva Neretva, og brua var den eneste direkte forbindelsen mellom de to bydelene.

Turiststed
Mostar var et av de store turiststedene i det tidligere Jugoslavia, ikke minst på grunn av det orientalske preget i den gamle muslimske bydelen. Samtidig som brua ble ødelagt, fikk også denne delen av byen store skader under krigshandlingene.

Ødeleggelsen
Etter kampene i november 1993, da bosnisk-kroatisk artilleri skjøt mot brua i to døgn, sto bare de ødelagte tårnene på hver side av elva igjen. Bosnisk-kroatene oppnådde det de ønsket, nemlig å gjøre Mostar mer etnisk todelt enn noen gang.

Gjenreisning som protest
En hel verden var sjokkert over denne meningsløse krigshand­lingen. Den ødelagte brua ble et symbol på Bosnia-krigens gru. På samme måte ble gjenoppbyggingen det internasjonale samfunnets protest mot den etniske rensingen som bosnisk-serbere og bosnisk-kroater ønsket å gjennomføre.