Start på nytt




COLA TIL BESVÆR

Visst er nordmenn glad i svart kaffe og cola, men at det skulle føre til positiv dopingtest, overrasket både Ine Wigernes og Anita Valen da de fikk høre resul­tatet av testen i mai 2003. Deretter vurderte skifor­bundet å kutte ut disse drikkene ved konkurranser.

De aller fleste nasjonene benytter Coca Cola eller kaffe som løperdrikke, fordi det har en litt oppkvikkende virkning.

Marginal effekt
Skilandslagets lege Hans Petter Stokke sa til NRK at verdiene etter en halvliter cola underveis på en femmil er marginal og langt under grensa på 12 milligram som dopingjegerne har satt.

Langt fra grensa
– Den mengden vi gir løperne, inneholder så lite koffein at man må gange det med 20 for å komme opp i grenseverdien på 12 milligram, sa Stokke.

Cola-kutt
Likevel vurderte skiforbundet å kutte ut kaffe- og coladrikkene for å unngå mer bråk, ikke nødvendigvis fordi de hadde endret synet på bruken av koffein.

Anita Valen
Anita Valen (34), proffsyklist i Nederland, kunne bli nektet deltakelse i VM i sykling selv med den minste mistanke om dopingmisbruk. Dessuten ville hun bli utestengt fra OL på livstid, men det ville ikke få konsekvenser for proffkarrieren hennes.

Ine Wigernæs
Ine Wigernæs (34) var ikke lenger på landslaget i sprint da hun testet positivt på koffein. Det var testen etter 30 km i ski-NM i Meråker, der hun kom på sjetteplass, som gjorde utslaget. Ironisk nok har Wigernæs en doktorgrad i ernæring.

Kaffe og cola
– Da jeg spiste frokost om morgenen, drakk jeg to krus kaffe. Like før starten på 30-kilometeren drakk jeg enda ett krus kaffe. Etter 24-25 km tok jeg en blanding av kaffe og cola for å kvikke opp hodet. Det er en helt vanlig blanding i langrennsmiljøet, fortalte Wigernæs.

Valen frifunnet
Tatt i betraktning at koffein skulle fjernes fra dopinglista fra 1. januar 2004, frifant Idrettsforbundets domsutvalg Anita Valen, som fikk stille i VM i Canada i oktober.

Vigernæs måtte vente
Samme måned ble også Ine Vigernæs frifunnet for doping, men Skiforbundet anket først og trakk deretter anken i desember. Likevel nølte det internasjonale skiforbundet (FIS) med å gi klarsignal.