Start på nytt





FISKET PÅVIRKER GENENE

Mye tyder på at kommersielt fiske påvirker torskens arveanlegg. Nyere forskning har vist at torsken til­passer seg ved å utvikle gener som gjør den tidligere kjønnsmoden. Det ser også ut til at gytetorsken blir mindre som en direkte følge av utstrakt overfiske.

Marinbiologer har undersøkt om fiskeriene kan påvirke evolu­sjonen og endre den genetiske sammensetningen i torskebe­standene. Det viktigste funnet er at torsken blir tidligere kjønns­moden enn før. Gytefisken er yngre og heller ikke så stor som den pleide å være. Disse fenomenene har vært kjent en tid.

Arv og miljø
Derfor har forskerne lenge lurt på om man stod overfor en ren miljøeffekt, eller om det er slik at torsken reagerer på fiskeriene med endringer i genene. Problemet har vært å skille mellom på­virkninger fra miljøet og de genetiske endringene.

Vekstmiljøet
Den viktigste miljøeffekten er vekstmiljøet. Torsken er svært fleksibel og kan vokse opp under vidt forskjellige forhold. I områder med mye føde vokser den gjerne fort og blir tidlig kjønnsmoden.

Overbeskatning
Overfiske av torsk synes å føre til at det blir mer føde til fisken som er igjen i havet. Dermed kan fisken bli tidligere kjønns­moden. Denne miljøforklaringen har vært den tradisjonelle.

Genetiske endringer
Men man vet også at genetiske endringer i ville bestander av fugler, fisk og pattedyr kan skje raskt. Derfor har man undersøkt torskens gener for å se om genetiske endringer bidrar til å gjøre torsken mindre og tidligere kjønnsmoden.

Dårlig reproduksjon
Kjønnsmodning er en ressurskrevende prosess som både hemmer veksten og innvirker på reproduksjonen. Små gytetorsk produserer langt færre egg enn de store torskene som en gang var vanlig på gytebankene. Små torsk produserer også egg og avkom med lavere overlevelsesevne.

Undersøkelser
Marinbiologene har undersøkt torsk med en bestemt vekstrate gjennom 1970-, 1980- og 1990-årene. De fant at torsk med samme vekstrate faktisk ble tidligere kjønnmoden etter hvert som årene gikk.

Genene forsvinner
Forklaringen synes å være at med intensivt fiske vil de store og gamle individene bli oppfisket først. Dette er fisk som er disponert for å bli sent kjønnsmoden. Når disse blir hindret i å føre sine gener videre, blir gener for tidlig kjønnsmodning dominerende.

Stort fiske, liten fisk
Selv om torsken blir påvirket av en kombinasjon av miljøeffekter og genetiske effekter, er det helt klart at overbeskatning av bestanden fører til at det er vi selv som er med på å velge bort den store fisken vi helst ønsker oss.

Sårbar bestand
Foreløpig har det ikke vært mulig å teste i stor skala hvor stor den genetiske endringen er. Men man tror at endringen fører til at torsken blir mer sårbar for variasjoner i fisket og for miljø­endringer. En bestand med små gytefisk vil heller ikke kunne produsere så store årsklasser som en bestand av større gytefisk.

Fiskestopp?
Sannsynligvis vil den større gytefisken med senere kjønnmodning komme tilbake i større antall hvis fisket etter torsk blir begrenset eller stoppet. Imidlertid vet forskerne lite om hvordan det kan skje, bortsett fra at de tror det vil ta lang tid.