Start på nytt





MARSJERING MED TREGEVÆR

Buekorps av gutter som marsjerte med tregeværer eksisterte i mange norske byer på slutten av 1800-tallet, men bortsett fra i Bergen er de forlengst opp­løst. Dræggens Buekorps regnes av mange som eldst av de bergenske. Det ble stiftet 13. mai 1856.

Buekorps var guttenes etterligning av borgervæpningen, som før moderne forsvar og politi var avdelinger av våpenføre menn som dannet et slags heimevern som tok seg av orden og forsvar i europeiske byer fra middelalderen av. Borgervæpningen var særlig utbredt på 1800-tallet, men ble avskaffet i Norge i 1881.

Guttegjenger
Buekorpsene begynte som guttegjenger i ulike bydeler. De holdt «krigsråd» med gjengledere og «menige», spionerte på hveran­dre, holdt vakt, bygde borger og støtte av og til sammen i slåss­kamper. De kopierte borgervæpningens oppmasjer, uniformer og våpen, selv om det begrenset seg til tregeværer, buer (som kan minne om armbrøst) og sabler.

Bergensk tradisjon
I Bergen ble disse guttegjengene stadig bedre organisert fra 1780 til 1840-1850-tallet. Det er ikke alltid klart når organiserin­gen har funnet sted, så buekorpsene i Marken, Skuteviken (med fane fra 1853), Nøstet, Ladegården og Krohneviken har konkur­rert med Dræggens Buekorps om å være eldst.

De tre eldste
Dræggens Buekorps kan dokumentere den første nøyaktige stiftelsesdatoen – 13. mai 1856 (egentlig 24. mars). Inntil 1960-årene var Dræggens det eneste korpset som fortsatt ekserserte med buer. Nygaards Bataljon er nest eldst av de store, stiftet 1857. Nordnæs Bataillon er tredje eldst, stiftet 1858. Disse tre har fått reist en minnestatue av hver sin buekorpsgutt, henholdsvis i Dræggeparken, i Nygårdsparken og på Klosterhaugen.

Organisasjon
Vanligvis er buekorpsene delt inn i to kompanier som har to pelotonger hver. I tillegg har korpset en fanegarde og sjef med adjutant. Korpsene begynner sesongen i mars og marsjerer til slutten av mai. Samlingene skjer lørdag ettermiddag, delvis også om onsdagene. Medlemmene fra 10 til 19-20 år administrerer selv korpsene uten innblanding fra voksne.

Også for jenter
På det meste var det over 20 buekorps i Bergen, men oppslut­ningen har avtatt. Forsøk på å opprette korps i nye bydeler har vært mislykket. Tallet på aktive i hvert korps varierer nå fra omkring 50 til vel 100. Til 1991, da Vågens Bataljon ble stiftet som et rent jentekorps, var buekorpsene forbeholdt gutter.