Start på nytt





FRA 15 TIL 25 NASJONER I 2004

1. mai 2004 ble EU utvidet fra 15 til 25 land. De ti nye landene var Estland, Latvia, Litauen, Polen, Ungarn, Den tjekkiske republikk, Slovakia, Slovenia, Kypros og Malta. Klarsignalet ble gitt på EUs toppmøte i desember 2003 etter at avtalene var undertegnet.

MALTA

Øya har tradisjonelt valgt å stå utenfor Europa. Som andre sør­europeiske stater er landet fattigere og mer avhengig av jordbruket enn gjennomsnittet i EU.

KYPROS

En godt utviklet nasjon som var en opplagt kandidat til EU-med­lemskap. Ulempen var delingen av øya og motsetningene mellom grekere og tyrkere.

UNGARN

Godt forberedt og med gamle forbindelser til Vest-Europa. Kunne vise til utenlandske investeringer og sterk satsing på industri og teknologi. Sterk nasjonalisme utgjorde en ulempe.

SLOVENIA

Lite land med god økonomi som unnslapp redslene da Jugoslavia gikk i oppløsning. En svært god kandidat til EU-medlemskap.

DEN TSJEKKISKE REPUBLIKK

En opplagt kandidat med hurtig politisk og økonomisk omlegging etter kommunismens fall. Eksportorientert med hovedvekt på teknologi. Deler av landet var mer velstående enn gjennomsnittet i EU. Privatiseringen gikk litt tregt.

SLOVAKIA

Denne fattige delen av det tidligere Tsjekkoslovakia så lenge ut til å ligge dårlig an. Etter delingen befant det meste av industrien seg i Den tsjekkiske republikk. Arbeidsløsheten var høy, men landet viste stor vilje til reformer.

POLEN

Størrelsen og beliggenheten gjorde landet til en naturlig EU-kandidat. Landet hadde innført flere økonomiske reformer og viste raskere vekst enn sine østlige naboer. Landbruket var uproduktivt og deler av industrien nedslitt. Enkelte fryktet at billig polsk arbeidskraft ville oversvømme resten av Europa.

ESTLAND

Godt forberedt etter å ha opprettet gode forbindelser med EU-landet Finland. Rask privatisering. Valutaen var knyttet til euroen. Dårlige vilkår for den russiske befolkningen.

LATVIA

Langt dårligere forberedt enn Estland. Halvhjertet liberalisering. Fortsatt sterk russisk innflytelse. Viste tegn på rask forbedring.

LITAUEN

Den dårligste kandidaten blant de baltiske statene med indre politisk strid om økonomiske reformer. Høy arbeidsløshet. Preget av et uproduktivt landbruk. Ble godtatt fordi EU betraktet de baltiske statene som én region.

ROMANIA

Var foreløpig for fattig etter å ha vært utpint av Øst-Europas verste kommunistregime i en årrekke, men viste stor vilje til å få gjennomført reformer. Forhandlingene med EU fortsatte. EU-medlem 2007.

BULGARIA

Altfor politisk ustabilt og lite villig til å bryte båndene til Russland. En gammeldags landbruksnasjon, men med strategisk viktig beliggenhet. Forhandlingene fortsatte. EU-medlem 2007.

TYRKIA

Søkte EU-medlemskap alt i 1959, men har i alle år vært mot­arbeidet av Hellas. Dessuten har økonomien vært uvanlig svak og det politiske systemet svært ustabilt. Av mange betraktet som ikke-europeisk land og en dårlig kandidat til medlemskap.