Start på nytt





STOL IKKE PÅ ALT DU LESER

Innholder frukt farlige rester av giftige sprøytemid­ler? Mistanken om gift i matvarer er også blitt for­sterket av rapporter om opphopning av miljøgifter i oppdrettslaks, slik at den skal ha blitt uegnet til menneskeføde. Men skal vi ta rapportene alvorlig?

En artikkel i «Science» i januar 2004 gjorde greie for resultatene etter at forskere hadde kjøpt inn og testet laks fra grossister og butikker i mange vestlige land, også Norge. Laksen ble under­søkt for spor av PCB, dioksiner, rester etter sprøytemidler og miljøgifter fra industrien.

Høye verdier
Forskerne fant at laks fra Oslo og Norge inneholdt de høyeste verdiene, og at konsentrasjonene var høyere i oppdrettslaks enn i villaks. De mente det skyldtes forskjeller i sammensetningen av fiskefôret.

Over grenseverdiene
Artikkelen konkluderte med at ett måltid med oppdrettslaks i måneden, f.eks. fra Norge, ville gi et inntak av miljøgifter over de anbefalte grenseverdiene.

Tvilsom konklusjon
Myndighetene i USA, Storbritannia og Norge var raske med å imøtegå denne konklusjonen. De var uenige i måten som risikovurderingen var foretatt på.

Oppdrettslaks er trygt
Hos oss er det Folkehelseinstituttet som vurderer virkningen av miljøgifter i matvarene. De kom fram til en annen konklusjon. Etter deres mening er det trygt å spise oppdrettslaks i de mengder som er aktuelle i et vanlig, sunt kosthold.

Gunstig for helsa
Våre ernæringsmyndigheter anbefaler at vi spiser mer fisk, fordi det reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. I forhold til den gunstige virkningen som fiskemåltider har, og som er svært godt dokumentert, spiller gift i ubetydelige mengder ingen rolle. Det gjør større skade ikke å spise fisk.

Gale argumenter
Mange har lurt på om grunnen til konklusjonen i artikkelen i «Science» skyldes at forskerne har vært for sterkt påvirket av økonomiske og markedsmessige argumenter, f.eks. fra produsenter av andre typer matvarer.

Fet og mager fisk
Miljøgifter er fettløselige og hoper seg mer opp i fet enn i mager fisk. I torsk er opphopningen størst i leveren, mens i laks skjer opphopningen i fiskekjøttet.

Ett måltid i uka
Likevel er det altså trygt å spise fisk, og man bør ha minst ett fiskemåltid i uka - både med fet og mager fisk. Det spesielle med fet fisk er at den inneholder betydelige mengder omega 3-fettsyrer som er gunstige for helsa.