Start på nytt





PSYKOLOGISK KRIM

«De dødes tjern» er skrevet av Bernhard Borge, som er André Bjerkes pseudonym. Boka ble utgitt i
1942. Den har i mange år vært den typiske repre­sentanten for norsk påskekrim og ble også filmet med svært godt resultat i cinemascope i 1958.

«De dødes tjern» er en svært spesiell bok. Det er en av de første gangene i norsk kriminallitteratur at psykoanalyse er benyttet. Helten Kai Bugge, etterforskeren i Bernhard Borges bøker, er psykoanalytiker. Da boka ble utgitt, ble det klart at modellen var den kjente psykoanalytikeren Trygve Braatøy.

Middagsselskap
Boka begynner med et middagsselskap hjemme hos jeg-personen, forfatteren selv. Han mangler ideer til en ny bok. Det får han til gagns, for en av gjestene, Bjørn Werner, har kjøpt Daumannshytta i Østerdalen, der det ble begått et drap.

Mystisk tjern
Vi får vite at en brutal og lite likt fyr ved navn Gråvik for lenge siden hadde voktet sjalu over søsteren sin. Da hun dro av sted med en annen mann, forfulgte Gråvik dem. Det endte med drap før Gråvik druknet seg i Blåtjern. Siden har alle som besøkte hytta, hatt en trang til å oppsøke tjernet.

Forsvinningsnummer
Det mystiske er at også Bjørn Werner har en søster, Liljan, som han er svært knyttet til. Likheten med den gamle historien er så slående at forfatteren bestemmer seg for å undersøke saken nærmere. Når han kommer til hytta sammen med noen venner, viser det seg at Bjørn Werner er forsvunnet...

Ordkunstner
I dag vil enkelte hevde at «De dødes tjern» mister noe av spenningen fordi André Bjerke er en ordkunstner som av og til fråtser i ord. Det kan til tider virke litt komisk. Andre vil si at det komiske ikke minsker spenningen, men gjør boka mer lesverdig.

Vestkantgutter
Enkelte vil reagere på at fortellingen har en litt gammeldags «heisann»-stil, som Trond Kirkvaag har parodiert i sine TV-sketsjer om nyheter fra Montebello på Oslos beste vestkant. Mennene virker som litt for kjekke vestkantgutter. De blir omtalt med etternavn, mens jentene blir omtalt med fornavn.

Kjønnsroller
Det merkes godt at boka ble skrevet for mange tiår siden. Enten blir man som leser raskt vant til denne stilen, eller så synes man at den er håpløst foreldet. Kjønnsrollene er i overkant tydelige for moderne lesere. Men på slutten er jentene likevel de tøffeste.

Vågal utgivelse
I 1942 var det nokså modig av Aschehoug å utgi denne romanen og også Torolf Elsters «Historien om Gottlob». Det var mange forhold som den tyske sensuren kunne ha festet seg ved, slik at de to bøkene ville ha blitt beslaglagt.

Pek til nazistene
Bl.a. sies det i «De dødes tjern» at Kai Bugge har skrevet en avhandling om forbrytelsens psykologi. Det refererer til Sigmund Freud, en person som nazistene fordømte både for teoriene hans og fordi han var jøde.