Start på nytt





ROKTA-FORLISET I 1938

Under orkanen natt til søndag 3. april 1938 gikk D/S «Rokta» på grunn og sank ved Gallerskjærene nær Bjørnsund på Hustadvika. Seks av mannskapet på 11 mistet livet. Redningsaksjonen var den første som ble dekket med rapporter i radioen time for time.

«Rokta» var på vei fra England med skiferstein. Mot midnatt røk det opp til full storm og tett snøkav. Om bord klarte mannskapet ikke lenger å se lysene fra fyrene, og de ble tvunget til å legge seg på været.

Gal kurs
Et kort øyeblikk lettet uværet, og mannskapet kunne skimte et sveip av lys. De la seg på det skipperen trodde var riktig kurs, men like etter gikk «Rokta» hardt på grunn, midt i et virvar av båer og skjær.

Redningsforsøk
Til tross for uværet la R/S «Christian Bugge» ut fra stasjonen i Kristiansund. For stormseil og med maskinen på full fart gikk redningsskøyta mot havaristen.

Intet liv å se
Da redningsskøyta kom fram, sto havet i et eneste kok. Det var ingen åpning mellom bråttene rundt havaristen, og ingen tegn til liv. De 11 om bord oppholdt seg nemlig i en liten lugar under dekk. Der satt de i 1½ døgn.

Vendereis
Redningsskøyta måtte gjøre vendereis på grunn av mørket. Neste dag, 4. april, fikk de beskjed om at en livbåt fra «Rokta» med en død matros, den tolvte av mannskapet, var funnet.

Nytt forsøk
På ny trosset mannskapet på redningsskøyta storm og brått og gikk mot havaristen. I løpet av natta var skipet brukket i to, og bare akterenden sto igjen på skjæret.

Folk om bord
Da oppdaget de at det var folk om bord. Det var bare minutter om å gjøre før akterskipet ville gli av og bli knust mot skjærene.

Dramatisk beskjed
«Vi går inn. Hører dere ikke mere fra oss, er vi gåen.» Det var den korte beskjeden som skipper John Bakken gav til Ålesund Radio før den hasardiøse redningsoperasjonen.

Gjennom bråttene
Ifølge Bakken sto redningsskøyta tvers gjennom frådende brått inn mot havaristen. Mot alle odds kom de seg velberget gjennom. Mannskapet som hadde klort seg fast inne i vraket, kom på dekk og kastet seg i sjøen i håp om å bli fanget opp.

Seks mann overlevde
Seks av mannskapet på 12 mann kom fra forliset med livet i behold. Kapteinen som sistemann hadde ikke livbelte. Han klamret seg til restene av et ror fra den istykkerslåtte livbåten, men forsvant i bølgene.

Legendarisk dåd
Redningsdåden på Hustadvika har gått inn i norsk kysthistorie som et enestående eksempel på vågemot, selvoppofrelse og dyktig sjømannsskap. Det gjelder ikke minst mannskapet på de to fiskebåtene «Forsøk» og «Grei», som mistet to mann.

Mediebegivenhet
Rokta-forliset ble fulgt fra time til time i radioen. For første gang opplevde en hel nasjon dramaet på sjøen, kringkastet fra brua på «Christian Bugge», der skipper John Bakken formidlet dramatikken.

For mye skryt?
Mannskapet på redningsskøyta fikk Kongens fortjenestemetalje i gull for dåden, men skipper Bakkens dramatiske beretning om redningsskøytas innsats har i ettertid blitt karakterisert som overdrevent skryt.