Start på nytt





FJERNSYN PÅ PRØVE

12. januar 1954 gikk NRK fjernsynets første sending på lufta, men bare som en test. De regulære sendin­gene startet først i 1960. Det er uvisst hvor mange som så den første sendingen, men interessen rundt Aftenpostens ene apparat i Oslo var ihvertfall stor.

Noen minutter over kl 14 denne januardagen i 1954 hadde flere tusen mennesker flokket seg foran et lite apparat (se pilen) som Aftenposten hadde satt opp midt blant skjorter og hansker i utstillingsvinduet hos Horns herreekvipering på Egertorget i Oslo. De fleste fikk nok ikke sett stort av sendingen.

Få seere
Riktignok ble sendingen sendt ut fra Tryvannstår­net, men begrensningen lå i at det i hele 1954 bare ble solgt 38 fjern­synsapparater i Norge. Bortsett fra på Egertorget vet vi at de som samlet seg i kantina i NRK-huset, fikk sett sendingen. Der var det stilt opp to fjernsyns­apparater.

Også i Larvik
Aftenposten kunne for­telle at den første sen­dingen også ble mottatt på Veldrebakken i Larvik, der eieren av apparatet, disponent Olaf W. Hansen, fra sitt hus 100 m over havet hadde tatt inn NRKs første sending. Han hadde også fått inn bilder fra London, Paris, Milano og et par timer fra Moskva. Slike sporadiske og flimrende bilder, oftest uten lyd, kunne komme langsveisfra under gunstige atmosfæriske forhold.

Prøvebilde
Presis kl 14.13 kunne dem som var så heldig å se noe, skimte en klokke som prøvebilde i to minutter og deretter et rutenett. Så kom kring­kastingssjef Kaare Fostervoll på skjermen med noen velvalgte ord om fjernsynet som «det fineste tekniske instrument mennesket har skapt».

Intervjuer og sang
Dette ble fulgt av et kort intervju ved Christian Rytter med bl.a. en representant for leverandør Philips i Nederland og en britisk fjernsyns­fotograf. Til slutt underholdt Jens Gundersen med sin egen vuggevise og melodien «Tess lørda'n». «Stillferdig og hyggelig», mente Aftenposten.

Pioneren som forsvant
Rytter ble ingen TV-kjendis. Han var ingeniør og dessuten sekretær for fjernsynsutvalget resten av året, men valgte å slutte. Til Aftenposten sa Rytter, som var 83 år gammel i 2004: – Jeg så med gru frem mot hva fjernsyn ville føre til, og det ville jeg ikke være med på.

Prøver til 1960
Med visse mellomrom resten av 1950-tallet kunne folk som hadde apparater, følge med på prøvesendingene, men det var ikke mange. De første fire årene ble det totalt bare omsatt litt over 200 apparater.

Stort salg
Ved årsskiftet 1959–1960 var om lag 6000 apparater i bruk, men etter at de regulære sendingene kom i gang 21. august 1960, steg tallet raskt til nærmere 20.000.

Apparater i vinduet
Fortsatt var det vanlig i noen år at elektriske forhandlere satte opp TV-apparater i utstillingsvinduet. Om kvelden stod mange utenfor og så NRKs kveldsprogram, spesielt Dagsrevyen.

Farger i 1972
De første sendingene var selvsagt i svart-hvitt. Først 1. januar 1972 gikk NRK over til fargesendinger.

Direkte sending
I den første tiden hadde NRK ikke opptaksutstyr. Alt gikk direkte. Noen smakebiter ble filmet. Åpningen i 1960 er bevart, fordi den ble overført til Danmark og tatt opp på bånd av Danmarks Radio.