Start på nytt





DA TRILOBITTENE FORSVANT

For 250 millioner år siden fant den største masseut­ryddingen av livet på jorda sted. Bl.a. forsvant de svært tallrike trilobittene. Geologene har funnet beviser for at en asteroide traff jorda med stor kraft den gang. Det skjedde igjen for 65 millioner år siden.

I de riktige sedimentene i overgangen fra perm til trias har geologene funnet karbonmolekyler som ser ut som kuler eller gittere med innhold av innestengte gasser. Disse gassene har en sammensetning av argon-isotoper som ikke stammer fra jorda.

Kondritt
Etter ytterligere leting i det samme sedimentlaget fant man biter av meteoritten som falt ned for 250 millioner år siden. Meteoritt-typen kalles kondritt og er egentlig rester av støvskyen som svevde rundt sola og senere ble til planetene og asteroidene. Disse meteorittene inneholder svært spesielle mineraler som ikke fins andre steder.

Asteroidetreff
Man tror at en gigantisk asteroide traff jorda og ble fulgt av en mengde meteoritter. Kanskje døde så mye som 90 prosent av livet ut i havet og 70-80 prosent på land.

Mange dyr forsvant
Den gang var kontinentene fortsatt samlet til et kjempedigert kontinent kalt Pangea. Etter treffet av asteroiden forsvant de store mengdene trilobitter på havbunnen. Det gjorde også de fleste korallene.

Algene blomstret
Etterpå blomstert de blå-grønne algene opp som dannet tykke stromatolitt-lag på havbunnen etter hvert som de døde. Dyra som beitet på algene, var nemlig borte.

Reptilene overtok
Før katastrofen eksisterte det på landjorda forløpere for dino­saurene og enkelte reptiler, noen av dem pattedyrlignende. Etter katastrofen utviklet reptilene seg for fullt og dessuten dinosau­rene, som ble den dominerende dyregruppen helt til den neste store meteoritten traff jorda for 65 millioner år siden.

Vulkanisme
Asteroiden er nok ikke den eneste årsaken til at mye av dyrelivet døde ut for 250 millioner år siden. Samtidig fant den største vulkanske katastrofen vi kjenner til i jordas historie, sted i Sibir. Man vet ikke om vulkanutbruddet gjorde miljøet kaldere (aske­skyer i atmosfæren) eller varmere (drivhuseffekt), men det ble ihvertfall drastisk endret.

Utløst av treffet?
Noen har spekulert på om asteroidetreffet kan ha utløst vulkan­utbruddet, men vi vet ikke sikkert hvor asteroiden for 250 millioner år siden traff. Seismiske undersøkelser har påvist en kjempesvær ringstruktur med tverrmål 200 km i riktig geologisk periode (dvs. på grensen til perm) på havbunnen utenfor Australia. Det kan godt være sporene etter krateret.










SISTE:


I 2005 kom en gruppe klimaforskere i USA til at global oppvarming var årsaken til at 70 prosent av alle livsformene på land og 90-95 prosent av livsformene i havet ble utryddet i løpet av relativt kort tid for 250 millioner år siden.

Ved hjelp av en datamodell viste de at temperaturen på jorda kan ha steget til mellom 10 og 30 grader over dagens gjennomsnittsnivå.

CO2-mengdene som forårsaket oppvarmingen, stammet fra vulkansk aktivitet. Denne aktiviteten pågikk i 700.000 år. I tillegg strømmet det ut i atmosfæren mye vulkansk svoveldioksid (SO2).