Start på nytt





HANS EGEN RÅDGIVER SVIKTET HAM

16. mai 1974 gikk Willy Brandt av som vesttysk kansler, og Helmut Schmidt overtok. Brandt trakk seg etter at det ble avslørt at hans politiske rådgiver og personlige sekretær, Günter Guillaume, var agent for den østtyske etterretningstjenesten STASI.

For DDR (Øst-Tyskland) virket det først som en stor triumf at de hadde greidd å plassere en spion helt i toppen av det vesttyske maktapparatet. Bare en håndfull personer i den øst-tyske topp­ledelsen visste at agenten med kodenavnet I.M. Hansen var den vesttyske regjeringssjefens høyre hånd.

Stor overraskelse
Da Günter Guillaume ble arrestert 15. april 1974, var overraskel­sen stor både i øst og i vest. Senere ble det kjent at Guillaume aldri hadde levert så viktige politiske eller militære hemmelighe­ter at man trodde de kom fra en sentralt plassert person.

Tilbakeslag
Det kom som en overraskelse at Willy Brandt trakk seg som forbundskansler. Det var nærmest en katastrofe for DDRs ledelse, men også for Sovjetunionens ledelse, som satte sin lit til Brandts historiske tilnærming østover. Han var deres beste samarbeidspartner i vest.

Tragisk avsløring
Mange mener at Willy Brandts avgang skyldtes et sjebnesvangert arbeidsuhell fra DDRs side. Men avsløringen var også en stor personlig tragedie for Günter Guillaume. Han hadde stor sympati for Brandts politikk. De to hadde også et nært personlig forhold.

Skyldtynget rådgiver
Guillaume sonet sju år i vesttysk fengsel og ble utlevert til DDR i 1981. Til sin død i 1995 var han en svært bitter mann med store samvittighetskvaler, selv om han ble feiret som en helt mens DDR bestod. På hans gravstein i Marzan i tidligere Øst-Berlin står det «Günter Bröhl», som viser at han ble gravlagt under pike­navnet til sin kone.

Nedrustningstilhenger
Brandt holdt fast ved sitt syn på nedrustning resten av livet, selv om det stod nær synspunkter som ble hevdet av de østeurope­iske regimene. Han fortsatte som partiformann for det sosial­demokratiske partiet SPD til 1987. Som opposisjonspolitiker tvilte han gjennom hele 1980-tallet på USAs oppriktighet i nedrust­ningsspørsmål.

Vesttysk atomspørsmål
I 1986 sa han i et intervju med NRK at SPD ville innlede sonde­ringer om å få fjernet lagrene av atomvåpen i Vest-Tyskland hvis de vant valget i 1987, men at det ikke var mulig å vedta at de skulle fjernes, siden det ikke var vesttyskerne som hadde plassert dem der.

Pådriver for fred
Brandt ble forbildet for mange som støttet radikale løsninger under den kalde krigen. Han var pådriver for den nye tyske Ostpolitik, inngikk ikkevoldsavtaler med Sovjetunionen og Polen i 1970, knelte symbolsk ved krigsminnesmerket i ghettoen i Warszawa, og mottok Nobels fredspris i 1971 for sin innsats. Brandt var også en av de fremste som pekte på at konflikten nord-sør burde løses for å oppnå en fredligere verden.

Østblokkens venn
Selv om Brandt var overborgermester i Berlin i en periode da den kalde krigen var på sitt kjøligste, var han storsinnet nok til å stå fast ved at kontakten med statene i østblokken burde bedres. Han hevdet det både under sin kanslertid og etter at Günter Guillaume var avslørt som spion.