Start på nytt





HALLBING SKREV 83 BØKER OM KANE

Morgan Kane var westernhelten som gjorde Kjell Hallbing til en av Norges mest leste forfattere under navnet Louis Masterson. Hele 11 millioner bøker ble solgt av serien, som ble utgitt fra 1966 til 1985. Deretter fulgte seriene om Diabolito og El Diablo.

Kjell Hallbing (1934-2004) var ansatt i bank da han under navnet Louis Masterson begynte å utgi Morgan Kane-bøkene i 1966. Tidligere hadde han utgitt 23 bøker under pseudonymer som Leo Manning, Ward Cameron, Colin Hawkins og Lee Morgan.

Populær skikkelse
Morgan Kane, den kvinneglade, nervøse, innesluttede lange mannen, som var født et sted på Santa Fe-veien i 1855, ble så popu­lær at studenter har skrevet hovedoppgave om ham, og han ble tema i NRKs spørre­konkurranse «Kvitt eller dobbelt».

Anti-helt
Kane var en helt ny type westernhelt, en såkalt anti-helt, som ble framstilt med så mange dårlige menneskelige egenskaper at flere forlag trodde at bøkene aldri ville selge. Men Kane var mer ekte enn sjangerens vanlige helter.

Nøyaktighet
Bøkene har sin styrke i en nøyaktig miljø- og tidsskildring, særlig i de senere bøkene i serien. Det er uvanlig i denne sjangeren. Mange av Hallbings bøker ble også anmeldt av litteraturkritikere, noe som også var uvanlig for slike bøker.

85 bøker
På sitt mest effektive skrev Hallbing to bøker i måneden. Da ernærte han seg mye av røyk og kaffe, og de familiære omkostningene var store. I 1985, etter 83 Morgan Kane-bøker, hadde han skrevet seg tom.

Diabolito og El Diablo
Før Kane-serien var ferdig, kom Diabolito-serien i 1978-1979 om Kanes sønn Paco Galan, men denne gav Hallbing opp etter tre bøker. Han startet på serien om El Diablo i 1991, der både Kane og sønnen er hovedpersoner, men i 1997 var det definitivt slutt.

Perfeksjonist
«Jeg ble perfeksjonist. Sjekket alt jeg skrev om. I detalj. Rammene måtte være korrekte. Var panisk redd for å bli tatt i bløff,» sa han til Aftenposten i forbindelse med 65 årsdagen sin i 1999.

Kiosklitteratur
Hallbing skrev såkalte pocketbøker, utgitt på Romanforlaget og Bladkompaniets forlag, fra 1972 også på eget forlag. Det var billig kiosklitteratur trykt på dårlig papir og ble ikke funnet verdig til å bli solgt i bokhandelen.

Myke permer, stive priser
Til tross for at Hallbings 150 bøker solgte i minst 20 millioner eksemplarer, er førsteutgavene nesten ikke å oppdrive. De ble rett og slett lest i filler og kastet. De første bøkene, som kostet noen få kroner da de utkom, omsettes nå for over kr 1000 stykket hvis eksemplaret ikke er altfor maltraktert.