Start på nytt





SVENSKENES NASJONALRETT

I kokebøker står det at Biff à la Lindström ble skapt av Maria Kristina Lindström i Stockholm, som solgte dem i sin butikk. Andre kilder vet å fortelle at den litt avanserte karbonaden ble laget av løytnant Henrik Lindström da han 1862 besøkte Hotell Witt i Kalmar.

Henrik Lindström (1831-1913) var født i St. Petersburg. 21 år gammel flyttet han til Sverige, tok svensk artium (studentexa-men) og utdannet seg til offiser.

Løytnant på Gotland
1862 giftet Lindström seg med sangerinnen Johanne Scheele fra Hamburg. Samme år ble han ansatt som løytnant ved Gotlands artilleriregiment i Visby.

Åtte språk
1862 var det også verdensutstilling i Paris. Lindström tok permi-sjon og reiste dit med hustruen for å arbeide som tolk. Det sies at han kunne åtte språk.

Stor familie
I Paris ble også det første barnet født. Vel hjemme i Visby skulle barneflokken etter hvert øke til ti. Huset deres, Birgersgränd 7, eksisterer ennå ved Visbys berømte ringmur.

Konsul Lindström
Lindström ble med tiden spansk og brasiliansk visekonsul og agent for den franske konsul. Dette var i seilskutenes storhetstid, og Visby var en sentral havn i Østersjøen.

Laget i Kalmar
Selv om Lindström holdt mange middagsselskaper i hjemmet sitt på Gotland, var det i Kalmar at Biff à la Lindström ble skapt, en gang i 1862 da Lindström besøkte stedets Hotell Witt.

Gjestenes biffer
Det sies at han ved den anledningen ønsket å servere gjestene sine en rett han kjente fra St. Petersburg. Han bad om å få ingrediensene brakt inn. Deretter laget gjestene sine egne biffer slik Lindström forklarte, før kokken stekte dem ferdig.

Husmannskost
Retten ble satt på Hotell Witts spisekart og ble snart utbredt som en slags svensk husmannskost.

Østlig tilknytning
Kapers og rødbeter avslører at retten har tilknytning til Russland. Opprinnelig ble retten laget av biffkjøtt som ble skrapet. I tillegg skal biffen være tilsatt potetterninger. Det riktige tilbehøret er glaserte (sirupsstekte) småløk og poteter.