Start på nytt





GAVMILD DATAMILLIARDÆR

Bill Gates er datanerden som skapte verdens største programvareselskap Microsoft. Han er også verdens rikeste mann. Det meste av rikdommen donerte han i beste amerikanske rikmannstradisjon for å sikre verdens fattige bedre helse og bedre utdannelse.

Bill Gates fra Seattle i USA begynte å lage PC-spill sammen med kameraten Paul Allen på slutten av 1960-tallet, da han var 13 år gammel. Mødrene ved skolen de gikk på, hadde gjort noe så uvanlig den gang som å bruke sparepengene sine på å leie en datamaskin til elevene.

Programvare for Intel
Da Intel lanserte mikroprosessoren tidlig på 1970-tallet, begynte Gates og Allen straks å lage programvare for denne brikken. De var så overbevist om suksessen at de sluttet skolen og startet firmaet Microsoft i 1975.

Suksessen Microsoft
Godt hjulpet av Gates sin teknologiske teft og forretningssans ble Microsoft verdens mektigste IT-selskap. Ni av ti PCer i verden hadde Microsofts programvare installert. På slutten av 1990-tallet var Bill Gates forlengst blitt verdens rikeste mann.

Helseprosjekter
I 2004 var Bill Gates så rik at han kunne gi bort sin del på 21 milliarder kroner av Microsofts rekordstore utbytte på 500 milliarder kroner til kampen mot AIDS, tuberkulose, malaria og analfabetisme.

Store donasjoner
Utbyttet ble i sin helhet donert til Gates-familiens veldedige fond, Bill and Melinda Gates Foundation. Ett enkelt bidrag fra Gates var dermed større enn Norges samlede årlige bistandsbudsjett, som i 2004 for første gang oversteg 15 milliarder kroner.

Vaksinasjonsprogram
Gjennom fondet går så godt som hele formuen til verdens trengende. Inntil 2004 hadde Gates gitt 7 milliarder dollar (ca. 50 milliarder kroner) til fondet, som bl.a. har som mål å vaksinere 30 millioner barn. 10 prosent av disse risikerte å dø av sykdom­mer som meslinger, kikhoste og kusma.

Støttet av Stoltenberg
- Det er veldig gledelig at Gates fortsetter å gi penger til Vaksinefondet, sa Jens Stoltenberg. Han var medlem av det Nelson Mandela-styrte fondet og håpet at pengestøtten fra Gates ville inspirere andre stater og privatpersoner til å gi mer.

Amerikansk tradisjon
Donasjoner er en amerikansk tradisjon, fordi de lave skattene gir rom for få velferdsgoder. Det åpner for at velstående privat­personer tar sosialt ansvar. Mange amerikanske universiteter og helsestiftelser mottar store deler av sine inntekter fra rike velgjørere.

I Rockefellers fotspor
Det fremste eksempel på en amerikansk velgjører før Bill Gates er John D. Rockefeller, som ble verdens rikeste mann som eier av Standard Oil (senere Esso) på 1800-tallet. Oljeselskapet hans var lenge i en monopolsituasjon som kan minne om Microsofts stilling som IT-selskap.