Start på nytt





RUSEN KNEKKET ROCKEREN

Joachim «Jokke» Nielsen ble bare 36 år gammel. Han døde 17. oktober 2000 av en overdose etter lang tids heroinmisbruk. Etter hans død vokste myten om Jokke og populariteten hans. I 2005 kom platen med hyllesten til Jokke da 50 artister sang sangene hans.

Joachim Nielsen begynte å opptre 17 år gammel sammen med kameraten Lars Lothe som gatesanger på Karl Johan. De spilte blant annet sanger Joachim selv hadde skrevet, og som senere ble klassikere i norsk rock: «Nederlag», «Midt i en drøm» og «Øl».

Første omtale
Musikken hans ble først omtalt i Arbeiderbladets musikkbilag «Nye Takter» 3. juli 1984, to år før debutalbumet «Alt kan repa­reres». Det var etter en konsert med Jokke & Valentinerne på Oslo Rockeklubb.

Rein rock
I omtalen står det bl.a.: «Jokke, en fetladen blanding av nisse og David Thomas, altså hva utseende angår så langt unna den typiske rocker som mulig, flankert av en kvinnelig valentiner bak trommene og en mannlig på bass. Så bar det i vei, rett fram og uten noen fiksfakserier av noen slag i rein rock à la tidlig Kjøtt og Rage Rockers, etter at Jokke hadde krevd spotlights på seg sjøl og fått gitaren stemt av en entusiastisk publikummer.»

Energisk driv
Omtalen nevner også at gruppa hadde bra låter og refrenger som gikk rett hjem, og en viss porsjon humor, noe som manglet den gangen i Oslos rockemiljø. Gruppa ble beskrevet som «uhøytide­lige antiperfeksjonister som klart ser sine begrensninger og holder et energisk driv».

Trommeslager
Et par år tidligere hadde May-Irene Aasen blitt med i kamerat­gjengen rundt Joachim, som pleide å henge rundt i Studenter­lunden med øl i plastposer. En dag da Joachim ble dårlig, ble May-Irene igjen hos ham. Fra da av var de kjærester. May-Irene fikk også bli med da de laget bandet og manglet en tromme­slager.

Samboere
May-Irene Aasen og Joachim Nielsen var samboere i åtte år. Da Jokke skrev mange av sine mest berømte sanger, bodde de sammen på ett rom ved St. Olavs plass. Hun fulgte Joachim Nielsen gjennom 12 år og over 600 konserter og dokumenterte alt som skjedde med sitt Nikon-kamera.

Fotodokumentasjon
Til Dagsavisen har hun fortalt at da er var på turné, kjørte de gjerne 50 mil om dagen. For å slå i hjel tida pleide Joachim enten å lese aviser og bøker, legge kabal eller drikke øl. Petter Pogo skrudde på gitarer, og May-Irene fotograferte.

Rusproblemer
Joachim Nielsens alkoholproblemer var velkjente, men det var først etter at Valentinerne ble oppløst at han begynte med heroin. Han hadde klart over ti år med hard drikking på turnéer Norge rundt, men heroinmisbruket gjorde ham svært dårlig. På permisjon fra avrusing i Tyrili-kollektivet ble han funnet død i oktober 2000.

Minnebok
Boka «Gutta: På veien med Jokke og Valentinerne» (2005) inneholder 200 av May-Irene Aasens fotografier. Mange av dem er bilder fra konserter. Andre har hun tatt hjemme i leiligheten på St. Olavs Plass. De viser en annen Joachim enn fyllerockeren Jokke, en rolle som han ofte følte seg fanget i.

Minneord
Da Jokke gikk bort, sa Jo Nesbø dette til Dagbladet: – Joachim var en av pionerene i den norske rockbølgen på 80-tallet. I de åra kom det flere rockpoeter som åpnet veien for et norsk rockspråk, men i mine øyne var Joachim den beste og viktigste. Han torde å være så personlig og naken i tekstene sine. «Nykter» er en av de tekstmessig sterkeste platene som er gitt ut.