Start på nytt

Del 1: Skulptøren
Del 2: Maleren





DEL 3: ARKITEKTEN MICHELANGELO

I 1512 var Michelangelo 37 år gammel og så fram til å skape storverk som kunne måle seg med statuene Pietà og David og dekorasjonene i Det sixtinske kapell. Paven gav ham store oppdrag i Roma, bl.a. kuppelen på Peterskirken og det nye Campidoglio.

Michelangelo (1475-1564) hevdet at han bare fikk 3000 dukater for det reduserte gravmælet over pave Julius 2, som prydes av Moses-statuen, men i virkeligheten fikk han 12.000. Han mistet interessen for oppdraget da han fikk et mer lukrativt og prestisje­fylt tilbud fra den nye paven, Leo 10, som tilhørte Medici-slekten og kjente Michelangelo fra oppveksten i Firenze.

Kuppelen på Peterskirken
  Kuppelen på Peterskirken
San Lorenzo-fasaden
I 1513 bad Leo 10 Michelangelo bygge en ny og storslagen fasade på Medici-fami­liens kirke, San Lorenzo, som ligger midt i Firenze. De ble enige om en pris på 40.000 dukater. Deretter tilbrakte Michel­angelo tre år med hardt slit for å ta ut hundrevis av førsteklasses marmorblokker som han hadde tenkt å bruke.

Oppdraget skrinlagt
Til slutt ble oppdraget med å bygge fasaden avbestilt, fordi Medici-familien ikke maktet å finansiere prosjektet. Michelangelo følte at han var blitt frarøvet anledningen til å lage sitt livs største mesterverk.

Gravkapellet
I stedet tok Michelangelo på seg oppdraget med å bygge et gravkapell i tilknytning til San Lorenzo-kirken. Det viste at han også mestret oppgaven som banebrytende arkitekt på måten han gjenskapte den klassiske arkitekturen i sin egen storslåtte stil, selv om heller ikke dette prosjektet ble helt fullført.

Valgte feil side
På denne tiden kjempet mediciene med republikanerne for å beholde makten i Firenze. Da mediciene ble styrtet i 1527, skiftet Michelangelo side og støttet republikken. Uheldigvis for ham gjenvant mediciene makten i 1530 og hevnet seg på alle som ikke hadde støttet dem.

Siste gang i Firenze
Michelangelo reddet trolig livet ved å gjemme seg flere måneder i et hemmelig rom i San Lorenzo-gravkapellet før det lyktes ham å flykte. Han vendte tilbake først etter at pave Clements 7 garan­terte ham fritt leide. I Firenze arbeidet han videre med medicienes kapell før han forlot byen for godt midt i 1530-årene.

Forelskelse
I Roma forelsket Michelangelo seg i en ung adelsmann. Michel­angelo skrev over 300 sonetter og madrigaler til ham og fikk vist at han også behersket dikterkunsten. I selvbiografien later han som om det ikke var noe usømmelig ved forelskelsen. Det var han nok nødt til, for homifili var en dødssynd i Italia på 1400- og 1500-tallet, selv om det var svært utbredt.

Dommedag
De tretti årene i Roma begynte med at pave Paul 3 gav han i oppdrag å male Dommedag på veggen bak alteret i Det sixtinske kapell. I 1546 ble han engasjert som arkitekt for Peterskirken. Andre store prosjekter var planleggingen av Campidoglio og tegningen av Palazzo Farnese.

Den florentinske pietá
På sine gamle dager ødela Michelangelo tegninger og arbeider han ikke var fornøyd med, bl.a. skulpturen Den florentinske pietá, som det var meningen skulle pryde hans egen grav. Det er hans mest personlige arbeid, der han selv omfavner den døde Kristus. Heldigvis ble bruddstykkene tatt vare på, slik at statuen kunne settes sammen senere.

Endelig adelig
Da Michelangelos liv gikk mot slutten, ønsket han at familiens status som adelig skulle sikres. Derfor sørget han for at nevøen Lionardo ble inngiftet i en adelsslekt. Som nærmeste slektning arvet Lionardo også den store formuen.

Formuende kunstner
Michelangelo døde 18. februar 1564, nesten 89 år gammel. Han etterlot seg en formue på 8.000 gulldukater i kontanter, flere bankkonti og store eiendommer i Toscana. Målt i dagens penge­verdi var han mangemillionær. Uten tvil var han historiens rikeste kunstner.