Start på nytt





DEN MALENDE GUVERNØR

Peter Anker var av stormannsslekt og levde på stor fot både i England og India. Han spilte langt mindre rolle for Norges selvstendighet enn broren Carsten og var så å si glemt før man i 2002 oppdaget at hans tegninger fra India var svært avanserte for sin tid.

Peter Anker var sønn av Anne Cathrine Tank og Erik Ancher, som eide Moss jernverk. Peter ble født i Halden og vokste opp i Moss. Tidlig i ungdommen ble han sendt omkring i Europa sammen med broren Carsten for å lære seg bl.a. språk, tegning, fekting og ridning.

Guvernør i Trankebar
Peter Anker kom til Trankebar, den dansk-norske kolonien i India, 17. mai 1788, der han overtok som guvernør. En viktig grunn til at han valgte denne stillingen, var at hans utsvevende liv med høyt pengeforbruk som konsul i Hull i England hadde satt ham i gjeld.

Kjærighetshistorie
En annen grunn kan ha vært kjærlighetsforholdet til Mrs. Mallard. Hun var enke, og som katolikk hadde hun ikke lov til å gifte seg igjen. Anker tok med seg Mrs. Mallard til Trankebar, der de kunne bo sammen uten at det vakte oppsikt. Hun ble der helt til hun døde i 1791.

Luksusliv i kolonien
Handelen på India tok seg opp, og store skip fraktet krydder, silke, perler og porselen til Europa. Peter Ankers regnskapsbøker viser også at hans samboer, Mrs. Mallard, hadde en kostbar garderobe. I tillegg ble det brukt mye penger på møbler, mat og drikke. Anker fikk bygd en ny guvernørbolig ved siden av fortet i Trankebar.

Ingen rik mann
Livet i Trankebar var relativt ensomt, selv det i perioder kom mange skip, og selv om det ble holdt mange selskaper. Til tider skal Anker ha blitt motarbeidet av de andre tjenestemennene i kolonien. Han maktet aldri å legge seg opp en formue slik svært mange andre embetsmenn gjorde i koloniene.

Mange ulike interesser
Ved siden av guvernørgjerningen la Anker ut på flere strabasiøse reiser, malte og tegnet ruiner, bygninger, trær og landskap, samlet indiske gjenstander og stoppet ut dyr. Som typisk repre­sentant for opplysningstiden på 1700-tallet var han interessert i botanikk, arkitektur, arkeologi og folkeliv.

Kunstsamlingen
I kunstsamlingen med 130 bilder som Peter Anker brakte med seg tilbake fra India, er det bevart 62 akvareller og raderinger utført av ham selv. Han arbeidet i en blandingsteknikk, der han gjerne kombinerte gouache, akvarell, blyant, tusj og dekkhvitt. Bildene ble gitt til Etnografisk museum i Oslo i 1878 av hans sønnesønn, Carl Johan Anker.

Landskapsmaler
I en tid da norskfødte malere arbeidet stort sett med dekora­sjoner, kirkekunst og portretter, skilte Peter Anker seg ut, fordi han malte og tegnet landskaper. Men Anker holdt sin kunst for seg selv. De færreste kjente Peter Ankers kunst før bildene ble utstilt i 2002.