Start på nytt





SUPERSPION ELLER SUPERDIPLOMAT

20. januar 1984 ble Arne Treholt, byråsjef i Utenriks­departementet, stoppet og arrestert på vei ut for å ta et fly på Fornebu. Anklagen lød på spionasje til fordel for Sovjetunionen. Året etter ble han dømt til 20 års fengsel. I 1992 ble han benådet og løslatt.

Arne Treholt var spionen som Overvåkningspolitiet hadde jaktet på etter at UD-sekretæren Gunvor Galtung Haavik ble arrestert for spionasje i 1977. Før hun døde i fengselet, avslørte hun at den sovjetiske etterretningstjenesten KGB hadde en annen spion plassert høyt oppe i det norske Utenriksdepartementet.

Koden ble knekket
Overvåkingstjenesten måtte få hjelp fra amerikanske FBI for å etterforske Treholt da han ble ambassaderåd ved FN-delega­sjonen. FBI greidde å avfotografere Treholts dagbøker. Notatene om møter med KGB var gjort i kode, men denne klarte man å knekke.

Avslørende bilde
Fra 1982 begynte nettet å snøre seg sammen rundt Treholt. Han ble skygget, og et avslørende bilde av ham i gemyttlig samtale med to sovjetiske etterretningsfolk ble tatt i Wien i august 1983.

Betrodd medarbeider
Da Treholt ble arrestert et halvt år senere, var han nettopp blitt utnevnt til leder for Utenriksdepartementets pressekontor. Tidligere hadde han vært Jens Evensens personlige rådgiver og sekretær, bl.a. under de viktige gråsoneforhandlingene med Sovjetunionen, da Evensen var havrettsminister.

Tilståelse
I politiavhørene innrømte Treholt først etterretningsvirksomhet for Sovjetunionen i begrenset omfang som ikke truet rikets sikker­het. Men i selve rettssaken trakk han tilståelsen tilbake og kalte kontakten med KGB for en form for diplomati som skulle fremme fred og forståelse.

Mottok penger
Retten godtok ikke Treholts nye definisjonen av spionasjen som idealistisk innsats, spesielt fordi man hadde bevis for at Treholt mottok kr 80.000 fra iraksk etterretning for å ha levert fortrolige opplysninger.

Den kalde krigen
Treholt ble arrestert på slutten av den kalde krigen. Da han ble dømt til 20 års fengsel i juni 1985, hadde Mikhail Gorbatsjov alt kommet til makten i Sovjetunionen, og omleggingen av sovjetisk politikk var i full gang med stikkord som glasnost (åpenhet) og perestrojka (strukturendring). Få år senere var østblokken i full oppløsning, og i desember 1991 ble Sovjetunionen oppløst. Vel et halvt år senere ble Arne Treholt satt fri.

Fredens spion?
Mye tyder på at Treholt hadde de beste hensikter med sin ureglementerte og hemmelige kontakt med russerne. Han kan ha fanget opp tidlige signaler om endringer i sovjetisk politikk. Kanskje håpet han å kunne bli norsk utenriksminister og få en ledende rolle når øst og vest skulle nærme seg hverandre etter at den kalde krigen var slutt.

Høyt spill
Men Treholt må også ha vært klar over at kontakten med KGB kunne være et feilspor som ikke gav uttelling etter den kalde krigen. Det var ihvertfall et høyt spill med store sjanser for å bli avslørt og straffet.