Start på nytt





JOURNALISTEN PÅ NYE EVENTYR

10. januar 1929 så tegneserien «Tintin» dagens lys. Den handlet om opplevelsene til den unge belgiske journalisten Tintin, som tok toget til Moskva. Senere dro Tintin på eventyrlige reiser til mange eksotiske steder med sin trofaste følgesvenn, terrieren Terry.

Historiene om Tintin ble skrevet og tegnet av belgieren Georges Rémi (1907-1983), nå bedre kjent under kunstnernavnet Hergé.

Første historie
Den første Tintin-historien fra 1929 ble trykt som striper i barnebilaget til den belgiske avisen «Le Vingti-ème Siècle». Først året etter ble «Tintin i Sovjet» (Tintin au pays des soviets) utgitt som tegneseriealbum.

Fordommer
Etter enda et år kom det som av mange samlere regnes som det aller første «riktige» albumet, nemlig «Tintin i Kongo» (Tintin au Congo). Som albumet om Sovjet var også dette preget av fordommer og rasisme som virker mildt sagt pinlig i dag.

Særegen humor
I 1932 lot Hergé Tintin dra til Amerika i albumet «Tintin en Amérique». Dette er den første fullt utviklede Tintin-historien med både tekst, tegninger og den særegne humoren som kom til å prege de senere albumene.

Godt oppdiktet
Hergé utviklet seg raskt som tegneserieforfatter, og historiene ble stadig mer komplekse og godt oppdiktet. Ett år senere kom «Faraos sigarer» (Les Cigares du Pharaon). Den plasserte Hergé blant verdens aller beste tegneserieskapere.

Høy standard
Deretter framstilte Hergé en rekke helt vellykkede tegneserie-album. Bare de to siste, «Flight nr. 714 til Sydney» (Vol 714 pour Sydney) fra 1968 og «Tintin og picaroene» (Tintin et les Picaros) fra 1976, er ikke av samme høye standard.

Siste album
I 1986 kom «Tintin: Les alpha-art», et uferdig album som Hergé aldri ble ferdig med før sin død i 1983.

Nye opplag
Hergé bestemte at ingen skulle fortsette å tegne Tintin. Derfor er det de originale 23 albumene som stadig blir trykt i nye opplag. De tidligste historiene var tegnet i svart-hvitt og på rundt 150 sider, men alle (bortsett fra den første om Sovjet) ble tegnet om igjen i farger og komprimert til 62 sider. Det er denne versjonen vi kjenner på norsk.