Start på nytt





TOLKIEN GJENSKAPTE MYTOLOGIEN

J.R.R. Tolkien ville gjenskape den tapte engelske mytologien. Arbeidet ble til slutt boka «Ringenes herre». I 2001-2003 kom de tre filmene som gjen-skapte Tolkiens univers befolket med hel- og halv-mennesker, trollmenn, alver, riddere og uhyrer.

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) begynte å skrive sin aller første mytiske fortelling under et rekonvalesensopphold i 1917. Det førte etter hvert til flere myter og legender om fantasilandet Middle-Earth (Midgard).

Hobbiten
Tolkien hadde også fortalt historier til barna sine om hobbitten som bodde i en hule. Dette utviklet seg til boka «Hobitten», som ble en suksess i 1937 (utgitt i Norge først 1972 og senere oversatt på nytt). Hobittene er dvergfolket som hører med blant de gode i Midgard.

Mytologi
Samtidig var Tolkien veldig interessert i å gjenskape den tapte engelske mytologien i perioden fra 400 til 1066 på grunnlag av faktakilder. Han var til daglig professor i Oxford og spesialist på gammelengelske tekster.

Boka blir til
Da forlaget ville at Tolkien skulle skrive en ny bok om hobbitten, så han sitt snitt til å gjøre en skjønnlitterær bok av mytologi-prosjektet sitt. Etter mye slit og strev ble dette «Ringenes herre» (1954-1955).

Norsk utgave
Boka ble utgitt i Norge første gang 1973-1975 under tittelen «Krigen om ringen». En ny og bedre oversettelse ved Torstein Bugge Høverstad og med tittelen «Ringenes herre» kom i 1980-1981.

Den viktige ringen
Da Tolkien begynte å skrive, visste han ikke hvor viktig den magiske ringen skulle bli for historien. Det skjønte han først etter hvert som historien utviklet seg.

«Silmarillion»
Tolkiens hovedprosjekt var «Silmarillion» - hele historien om Midgard - som han døde uten å ha fullført. Sønnen Christopher gjorde manuset ferdig og fikk det utgitt i 1977.

Filmene
I 2001-2003 kom de tre filmene «Ringenes herre». Mange er uenige i enkelte valg som regissør Peter Jackson har gjort i filmene. Flere av skikkelsene oppfører seg ikke helt som i bøkene. Filmene er også mye mer dramatiske og romantiske enn bøkene.

Få detaljer
Tolkien tvinger leseren til å lage bilder i sitt eget hode fordi han ikke beskriver detaljene i utseende, klær og våpen i sine bøker. Det kan være noe av forklaringen på at filmatiseringen ikke alltid stemmer med det bildet man gjør seg ved å lese bøkene.

Realisme
Det positive er at filmene skildrer miljøet, bygningene og redskapene svært realistisk. Det ville nok Tolkien selv vært fornøyd med.

Morsom og dramatisk
«Ringenes herre» er blitt populær både som bok og film fordi historien er både morsom og dramatisk. En annen årsak er at alt er veldig realistisk skildret både når det gjelder historie og geografi. Tolkien har skapt et eget univers som mange synes det er spennende å la seg føre inn i.