Start på nytt





29. DESEMBER - TOMASMESSE II

29. desember var Tomasmesse til minne om den hellige Thomas Beckett (latin Toma episcopi et martyris). Thomas var erkebiskop i Canterbury da han ble myrdet foran alteret i katedralen der 29. desember 1170 av den engelske kongens menn.

Det var to Tomasmesser ved juletider. Den første ble holdt 21. desember til minne om apostelen Tomas, som tvilte på at Jesus var gjenoppstått. Den andre, 29. desember, mintes drapet på Thomas Beckett (1118-1170).

Erkediakon
Beckett ble knyttet til Canterbury alt som ung mann, da han ble sekretær hos erkebiskopen, den hellige Teobald. Senere studerte han i Italia før han ble utnevnt til erkediakon i Canterbury i 1154.

Kongens mann
Etter råd fra erkebiskopen tok kongen, Henrik 2, Beckett som lordkansler og sin personlige rådgiver. Snart ble Beckett Englands nest mektigste mann og ledet også kongens tropper i slaget ved Toulouse 1159.

Kirkens mann
Da Teobald døde, utnevnte kongen Beckett i 1162 til erkebiskop i Canterbury. Dermed tenkte kongen at han også skulle få full kontroll med kirken. Men Beckett nedla sine kongelige plikter og ble helt og holdent kirkens mann.

Motsetninger
Snart kom det til motsetninger mellom Beckett og kongen. Både pave og biskoper var halvhjertet i støtten til Beckett, som kort tid etter måtte flykte til Frankrike.

Drapet
Da Beckett kom tilbake til England i 1170 og ekskommuniserte biskopene som hadde samarbeidet med kongen, besluttet fire riddere seg for å ta livet av Beckett. Om kvelden 29. desember 1170, mens klokkene ringte til vesper, ble han stukket ned i et sidekapell i Canterbury-katedralen.

Forferdelse
Nyheten om Thomas Becketts død forferdet kristenheten, og over hele Vest-Europa ble Thomas øyeblikkelig æret som martyr. Det ble meldt om mange mirakler ved hans grav.

Helgen
Alt 21. februar 1173 ble Thomas Beckett formelt kanonisert (gjort til helgen) av paven, som også tvang Henrik 2 til å oppsøke helgenens grav for å bli pisket til blods.

Valfart
Skrinet til Thomas Beckett i Canterbury-katedralen ble gjenstand for stor valfart i middelalderen inntil Henrik 8 lot det ødelegge i 1538 etter bruddet med den katolske kirke. Valfarten er bakgrunnen for Geoffrey Chaucers «Canterbury Tales».

Primstaven
Dagen er sjelden avmerket på primstaven.