Start på nytt





6. DESEMBER - NILSMESSE

6. desember ble kalt Nilsmesse eller Nikolausdagen (latin Nicolai espiscopi) til minne om den tyrkiske biskopen som nærmere vår tid gav opphav til navnet Santa Claus. I Nederland ble Nikolasdagen feiret som en av årets viktigste, men ellers har jula overtatt.

Vi vet lite om den hellige Nikolas. Han var biskop av Myra i Lykia (nå Kale sørvest i Tyrkia) en gang på 300-tallet. Resten er opp­diktet. Han skal ha dødd 6. desember mellom år 345 og 351.

Russlands skytshelgen
Nikolas-kulten begynte i den greske kirken ca. 200 år etter hans død og spredte seg først til de slaviske land. Et høydepunkt kom på 700-tallet i Russland, da han ble valgt til landets skytshelgen.

Også i vesten
Gradvis bredte kulten seg til Vest-Europa, fra 900-tallet i Tysk­land, Frankrike og England. En ny legendarisk biografi ble skrevet og gjorde Nikolas til en av de mest populære helgenene.

En venn i nøden
Gjennom legenden ble Nikolas først og fremst kjent som giveren av de gode gaver. Han hjalp de fattige og var en sann venn i nøden. Han skal også ha hjulpet sjømenn i nød. Derfor er han skytshelgen for sjøfolk og reisende – og selvsagt for barna.

Overført til Bari
Etter at tyrkerne plyndret Myra, ble helgenens relikvier tatt med til Bari i Italia, dit de kom 9. mai 1087. Der feires fortsatt denne dagen med en stor fest. Ellers er festdagen i vest 6. desember, i østkirken 4. desember.

Santa Claus
Hollandske protestanter tok legendene om Nikolas med seg til Amerika. Der ble hans nederlandske navn Sinterklaas til Santa Claus, og skikkelsen ble utviklet for å tjene kommersielle formål.

Nordisk nisse
Etter hvert blandet det seg også inn nordiske forestillinger om nissen. Bildet av nissen med slede og reinsdyr oppstod i USA og kan stamme fra nordiske forestillinger om Tor med bukkene eller et finsk eventyr om Far Frost, som kommer i slede trukket av et reinsdyr. Den nederlandske Sinterklaas bruker tradisjonelt hest.

Gaver
I katolsk tid var Nikolas en populær helgen også i Norden. Det var vanlig å gi gaver på Nilsmesse, men skikken forskjøv seg etter hvert til julekvelden og smeltet sammen med feiringen rundt vintersolverv som de kristne overtok fra antikkens Roma, der skikken også var å gi gaver.

Primstaven
Primstavmerket er en bispelue, bispestav, et kors eller en N.