Start på nytt





25. NOVEMBER - KARIMESSE

25. november ble kalt Karimesse eller Karenmesse (latin Catherine virginis). Festdagen var til minne om en trolig oppdiktet person, den hellige Katarina av Alexandria. Vi var mest opptatt av huslige sysler og kalte dagen for Kari med rokken eller Kari vaskar.

Den hellige Katarina av Alexandria skal ha levd omkring år 300. Legenden sier at hun var datter av kong Costus av Egypt.

Bare legender
Ingen fakta er kjent om Katarina, men legenden er blant de mest fargerike som den katolske kirke har produsert. Det er heller ingen spor av Katarina i de tidlige martyrfortegnelsene.

Ren fantasi
Sannsynligvis oppstod historien om Katarina som ren fantasi hos en gresk historieskriver. Historien ble diktet videre på i middel-alderen og omfattet både hennes fødsel, dåp og forlovelse med Jesus.

Omvendelser
Legenden forteller i korthet at Katarina omvendte 50 vismenn i Alexandria. Deretter kom turen til den romerske keiserens hustru og keiserens ledende offiser. Da lot keiseren Katarina halshogge.

Helgenkultus
Et ortodoks kloster ved Sinai-fjellet, som også kan vise fram den brennende tornebusk, hevder fortsatt å ha Katarinas skrin med hennes bein.

Korsfarerne
Korsfarerne som besøkte Jerusalem, var ofte innom dette kloste-ret. Slik oppstod det etter hvert en enorm dyrkelse av Katarina. På 1200-tallet var hun nesten like populær som jomfru Maria.

Ola og Kari
Hos oss må hun også ha vært en populær helgen. Enkelte hevder at uttrykket «Ola og Kari Nordmann» kan føres tilbake til dyrkin-gen av Olav den hellige og Katarina av Alexandria.

Skytshelgen
Katarina var skytshelgen bl.a. for unge jenter og filosofer. Fordi hun skal ha blitt torturert på et hjul med pigger, var hun også skytshelgen for hjulmakere, spinnere og møllere. Fra 1300-tallet var hun regnet blant de 14 nødhjelperne.

Lokal helgen
Katarinas festdag 25. november har stått i helgenkalenderen siden 1000-tallet, men var nær ved å forsvinne i 1969, da mange oppdiktede helgener ble fjernet. Innvendinger fra gresk hold gjorde at hun ble beholdt som lokal helgen.

Folketradisjon
Hjulet forbundet med Katarina ble her hjemme tolket som et spinnehjul, og dagen ble ofte kalt Kari med rokken. Det var tid for å karde og spinne ulla. I Telemark tyder betegnelsen Kari vaskar på at man skulle ha klesvask. På Sunnmøre het dagen Mass mjølbinge, for den som nå ikke hadde fått kornet i hus, fikk sulte i jula.

Primstaven
Primstavmerket er et kors, et sverd eller et hjul.