Start på nytt





21. OKTOBER - JOMFRUDAGEN

21. oktober var kjent som Jomfrudagen til minne om den hellige Ursula og de 11.000 drepte jomfruer. Det høye tallet er blitt til ved feillesning av et romertall. Det skal bare være 11 jomfruer. Ursula er skytshel­gen for Köln, fordi hun og jomfruene ble drept der.

Historien om den hellige Ursula bygger på en legende som ikke er ulik historien om vår egen helgen Sunniva og seljemennene.

Drept i Köln
Historien sier at en kirke i Köln (romernes Colonia Agrippina) ble bygd til ære for et antall jomfruer som ble drept der. Blant de drepte var Ursula. Hun var engelsk prin-sesse som flyktet for ikke å bli gift med en hedensk prins. Jomfruene var hennes følge.

Feil antall
En latinsk inskripsjon ble tolket feil på 900-tallet. «XI.M.V» ble lest som undecim millia virgines (11.000 jomfruer) i stedet for undecim martyres virgines (11 jomfruer og martyrer).

Relikvier
I 1155 ble det funnet en mengde menneskebein ved utvidelse av bymuren i Köln. Man gikk ut fra at det var de 11.000 jomfruer, men i virkeligheten var det et vanlig gravsted som ble gjenfun­net. Beinrestene ble spredt vidt og bredt som relikvier sammen med Ursula-legenden.

Begrenset popularitet
Ursula var populær hovedsakelig rundt Rhinen, i Nord-Frankrike og i Nederland.

Festdag
Rundt 1750 tenkte paven å fjerne Ursulas festdag 14. oktober fra den katolske kalenderen. Det ble gjort først i 1969, men hun kan fortsatt feires som lokal helgen.

Kunsten
I kirkekunsten ble Ursula ofte framstilt med krone og septer mens hun gir ly til en gruppe ledsagere under kappen sin. I hånden har hun gjerne pilene som drepte henne.

Værmerke
Mildvær på Jomfrudagen ville gi en hard vinter.

Primstaven
Primstavmerket kan være en eller flere kvinnefigurer, en pil, en palme, en krone eller en ring. Ringen minnet om at man ikke måtte gjøre «kringgjerning» denne dagen, f.eks. spinne eller male korn.