Start på nytt





12. SEPTEMBER - FINGERGULLMESSE

12. september var Fingergullmesse (latin Susceptio sanguinis domini) til minne om at en dråpe av Jesu blod ble brakt som relikvie til Kristkirken i Nidaros i 1165. Fingergull betyr gullring, og blodsdråpen lå trolig i ringen. Nå var det også tid for saueklipping.

Man tror at gullringen ble brakt med til Nidaros av erkebiskop Eystein (ca. 1120-1188) på en av hans reiser.

Stor festdag
Senere ble Fingergullmesse gjort til en av de største kirkefestene i Nidaros i middelalderen ved siden av jul og olsok. Messen ble holdt 11.-12. september.

Kirkesang
Under messen ble Fingergullofficiet framført. Officiet er en grego­riansk sang som utgjorde del av matutin eller natt-tidebønnene. Framføringen ble forbudt ved reformasjonen i 1536. Da ble også ringen borte.

Bevart
Fingergullofficiet er ett av tre norske officier som er kjent fra middelalderen. Det er det eneste som er bevart i sin helhet.

Bokomslag
Som mange andre norske middelalderdokumenter ble Fingergull-officiet bevart fordi pergamentet med tekst og noter ble brukt til å binde inn danske regnskapsbøker etter reformasjonen. Nå blir manuskriptet oppbevart i Det Kgl. Bibliotek i København.

Nyframføring
Fingergullofficiet ble framført første gang etter reformasjonen i 1990-årene, da det også ble innspilt på CD av koret Schola Sanctae Sunnivae.

Merkedag
På Østlandet kunne man på denne tiden vente nattefrost enkelte steder. Nordpå var det tid for å klippe sauene. Derfor brukte man mange steder betegnelsen saueklipperdagen.

Primstaven
Primstavmerket er ei sol, men tegnet fins ikke på alle prim-staver.