Start på nytt





8. SEPTEMBER - MARIMESE SIARE/ØVRE

8. september ble kalt Marimesse siare eller øvre, eventuelt Morsmesse. Den moderne betegnelsen er festen til jomfru Marias fødsel. Bibelen inneholder ingen navn på hennes foreldre. Tradisjonelt blir de kalt Anna og Joakim, men legenden er upålitelig.

Et annet navn på dagen er Seyermere vår frue dag. Seyermere kommer av gammelnorsk siðarmeirr, som betyr senere.

To mariadager
Betegnelsen øvre, siare eller seyermere (senere) må ses i sammenheng med 15. august, som ble kalt Marimesse førre og markerte Marias opptakelse i himmelen. På denne måten holdt man de to viktigste marimessene om høsten fra hverandre.

Vigslingsdato
Man vet ikke når Maria ble født. Datoen henger sammen med vigslingen av en Maria fødselskirke i Jerusalem på 400-tallet, bygd på stedet for Bezatha-dammen, der man trodde at huset til foreldrene Joakim og Anna stod.

Fødselsdager
Ved siden av Johannes døperen er Jomfru Maria den eneste av helgenene som blir minnet på sin jordiske fødselsdag. Ellers er det dødsdagen som blir markert, eventuelt translasjonsdagen, da helgenens jordiske levninger ble lagt i skrin som relikvier.

Festdag
Festen 9. september spredte seg i øst på 500-tallet og ble introdusert i Roma rundt 700, men den har muligens eksistert siden 400-tallet. Samtidig ble det innført en lysprosesjon ved vigilien (nattgudstjenesten).

Værmerke
Hos oss ble det sagt at pent vær denne dagen tydet på at høsten ville bli god.

Primstaven
Primstavmerket er en krone, en stor M eller en sauesaks. Saue­saksen markerte at det var tid for å klippe sauene.