Start på nytt





29. AUGUST - JOHANNES HALSHOGG

29. august ble kalt Johannes halshogg (latin Decolla-tio Johannis baptiste), fordi man trodde at det var denne dagen at Salome fikk døperen Johannes sitt hode på et fat. Hans minnedag er St. Hans, 24. juni, som alltid har vært en viktigere dag enn 29. august.

Døperen Johannes var en jødisk botsprofet som levde samtidig med Jesus. Han var asket og holdt til i ødemarka. I kirkekunsten blir han avbildet slik Markus beskriver ham, nemlig med en kappe av kamelhår med lærbelte om livet.

Døperen
Tilnavnet «døperen» fikk Johannes fordi han døpte de botferdige til tegn på at de hadde fått sine synder tilgitt. Også Jesus ble døpt av Johannes.

Forløper
Johannes spiller en viktig rolle i evangeliene. Johannes blir beskrevet som forløperen eller profeten som ryddet veien for Jesus.

Arrestert
Mens Johannesevangeliet ser ut til å mene at Johannes og Jesus virket samtidig i en kort periode, forteller de andre evangeliene at Johannes allerede var arrestert og drept før Jesus trådte fram offentlig.

Henrettet
Alle kilder er enige om at Johannes ble henrettet av Herodes Antipas. Kanskje var Herodes redd for hans innflytelse over folket, eller kanskje hadde han angrepet Herodes direkte, bl.a. for blodskam gjennom ekteskapet med svigerinnen Herodias.

Hodet på et fat
Denne siste forklaringen fins hos Markus (6,14-29), som også forteller at Herodias' datter, kalt Salome andre steder, sørget for at Johannes ble henrettet etter at hun hadde sjarmert Herodes med sin dans. Johannes ble halshogget, og Salome fikk hodet hans brakt inn på et fat.

To minnedager
Ved siden av Jesus og jomfru Maria er Johannes den eneste bibelske personen som feires både på fødselsdagen (24.6.) og dødsdagen (29.8.). Ellers blir helgener alltid feiret på dødsdagen eller translasjonsdagen (da de jordiske levningene ble innviet som relikvier).

Folketro
På denne dagen måtte ingen bære hoggvåpen. I Telemark trodde man at småskog som ble hogget ned denne dagen, ikke ville vokse opp igjen. Mange steder ventet man seg værskifte.

Primstaven
Primstavtegnet var gjerne et sverd (verge). Derfor ble dagen også kalt Vergismesse. Dagen er ikke avmerket på alle primstaver.