Start på nytt





22. MAI - BJØRNEVÅK

22. mai ble kalt Bjørnevåk. Ifølge folketroen skulle bjørnen komme ut av hiet den dagen. Men egentlig er ordet en forvansking av Bjarnvardsvaka. Dagen ble også kalt St. Bernhards messe i katolsk tid. Etter hvert mistet dagen sin betydning som festdag.

Folk visste nok bedre den gang enn nå at bjørnen forlengst var ute av hiet på denne tiden av året. Den går i hi i november og kommer ut i april. Inntil for et par hundre år siden var bjørn vanlig over hele landet.

Glemt helgen
Helgenen som man hadde glemt at dagen mintes i den kirkelige festkalenderen, var fransiskanermunken Bernardin fra Siena (1380-1444).

For reklame
I dagens helgenkalender er 20. mai festdagen for Bernardin fra Siena. Han er skytshelgen for ullvevere og for reklamebransjen. Det siste høres ut som et nokså moderne påfunn.

Til Jesu ære
Bernardin huskes best fordi han la stor vekt på å ære Jesu navn. På slutten av sine prekener skal han ha holdt opp en tavle med det hellige monogrammet IHS - de tre første bokstavene i Jesu navn på gresk. På latin ble det tolket som Iesus Homonium Salvator, «Jesus, menneskenes frelser».

Rimelige lån
For å hjelpe de fattige grunnla Bernardin en offentlig kreditt-institusjon som bare forlangte beskjedne renter og beskyttet låntakerne fra ågerrentene som den gang var vanlig.

Kanonisering
Han fortsatte å forkynne evangeliet rundt omkring i Italia like til sin død. Det ble snart meldt om mirakler ved hans grav i L'Aquila i Abruzzi, og han ble kanonisert av pave Nikolas 5 alt i 1450.

Katedral i L'Aquila
I 1457 begynte byggingen av katedralen S. Bernardino over hans grav. Nå hviler han i en moderne sarkofag, fordi den gamle ble røvet av erobrerne i Napoleons hær i 1799.

Primstaven
Primstavmerket forestiller en bjørnefot. Dagen er ikke avmerket på alle primstaver.