Start på nytt





16. APRIL - MAGNUSMESSE

16. april er Magnusmesse (latin Magni martyris) til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson. Magnus er den eneste av de norske helgenene som er offi-sielt kanonisert, dvs. gjort til helgen av paven, men først i 1898, selv om han blir regnet som skotsk.

Magnus Erlendsson (ca. 1076-1115) ble født på Orknøyene nord for Skottland og var av norsk ætt.

Fred og uro
Far til Magnus, Erlend, styrte Orknøyene fredelig sammen med tvillingbroren Pål. Men da Magnus og hans bror Erling overtok styret sammen med Påls sønn Håkon, brøt det ut uro.

Norsk innblanding
Striden endte med at Håkon måtte reise til Norge. Der fikk han i 1098 Magnus Berrføtt til å dra i vesterled og ta tilbake de gamle norske øyene. På Orknøyene ble bl.a. Magnus Erlendsson tatt til fange.

Rømte
Magnus skal ha kommet i en religiøs krise og rømte da han ble tvunget til å bli med på røvertokt nedover kysten av England. Han oppsøkte den gudfryktige kongen av Skottland, der han en tid fikk vie seg til et liv i bønn og bot.

Regimeskifte
Magnus Erlendsson kunne ikke dra tilbake så lenge nordmen­nene styrte på Orknøyene. Men i 1103 døde Magnus Berrføtt i kamp med irene. Magnus Erlendssons eldre bror, Erling, falt også. Nå styrte bare Håkon Orknøyene.

Delt styre
For å ta tilbake sin halvdel av Orknøyene måtte Magnus reise til Norge og få kong Eysteins støtte. Håkon godtok dette, og i noen år levde de i fred.

Drept
Magnus var en streng konge, så bøndene samlet seg etter hvert rundt Håkon, som de ville ha som enekonge. Langfredag 16. april 1115 møtte Håkon opp med en overlegen hær. Den gråt­ende Magnus bad for sitt liv, men ble drept med to sverdhogg.

Helgen
Snart ble det sagt at Magnus var en hellig mann, og folk begynte å søke til hans grav både fra Shetland (Hjaltland) og Skottland. Selv om Magnus ble drept av politiske grunner, ble han regnet som martyr og helgen.

Magnuskatedralen
Hans bein ble overført til Olavskirken i Kirkevåg (Kirkwall) i 1135. Til hans minne ble Magnuskatedralen der påbegynt i 1137. Den ble fullført først i 1450. En tilsvarende Magnuskatedral på Fær­øyene ble aldri fullført.

Primstaven
Primstavmerket var et halvt kors (for mindre viktig merkedag, ofte tydet som en hakke), pil eller øks (som minner om drapet). Etter hvert ble feiringen av Magnus begrenset til Norge og det skotske bispedømmet Aberdeen, som omfattet Orknøyene.