Start på nytt





6. FEBRUAR - SAMEFOLKETS DAG

6. februar er samefolkets dag eller samisk folkedag (sámi álbmotbeaivi). Dagen, som markerer det første samiske møtet i 1917, ble først feiret i 1993. En markering med flaggheising utenfor Stortinget i 2004 varslet at dagen ble gjort til offisiell flaggdag.

Sámi álbmotbeaivi er direkte oversatt «samisk folkedag». I oversettelser finner vi at den oftest er kalt samefolkets dag, enkelte ganger også feilaktig samenes nasjonaldag.

Første fellesmøte
Dagen blir feiret til minne om det første samiske fellesmøtet, som ble holdt i Trondheim i 1917. 100 sør- og nordsamer fra Norge og Sverige satte hverandre stevne for å jobbe med felles­saker som skulle være til nytte for det samiske folk. Det var første gang at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker på tvers av grensene.

Initiativtaker
Drivkraften bak den første samiske fellesmøtet var samekvinnen Elsa Laula Renberg, som var opptatt av samenes livsvilkår, barns oppvekstkår, opplæring på samisk og undervisning tilpasset samisk kultur.

Samisk flaggdag
I 1992 fastsatte den 15. samekonferansen 6. februar og seks andre dager som samiske flaggdager. I 1996 ble fire nye flagg­dager lagt til. Samefolkets dag ble første gang feiret i 1993, først og fremst med lokale markeringer og lokal flagging.

Markering i 2004
I 2004 ble det samiske flagget for første gang heist ved siden av det norske flagget ved en liten seremoni foran Stortinget på samefolkets dag.

Offisiell flaggdag
2004 markerte starten på 6. februar som offisiell flaggdag i både Norge, Sverige og Finland. Offisiell flaggdag betyr at det skal flagges med nasjonalflagget over hele landet, eventuelt sammen med det samiske flagget.

Ikke nasjonaldag
- Det er ikke snakk om en «samenes nasjonaldag», det ville av noen lett bli oppfattet som en provokasjon. Derimot er dagen en gedigen kulturmarkering, presiserte en av de senere års fremste samiske kulturbærere, Mattis Hætta, overfor NTB i 2004.

Samefolkets dag
Samtidig brukte sametingspresident Sven-Roald Nystø «same­folkets dag» som navn på dagen. Det ble deretter innarbeidet som den riktige betegnelsen på norsk.

Betydningen
Betydningen av dagen som offisiell flaggdag uttrykte Nystø slik: - Det betyr at Norge vil legge til rette for at samene kan bestå som et eget folk med sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv i fram­tiden, samtidig som de deltar i utviklingen av vårt fellessamfunn på linje med landets øvrige innbyggere.

Forsoning
Han mente også at med den offisielle flaggdagen er viktige skritt tatt for forsoning, forståelse og respekt for samenes mangfold som en framtidig skapende kraft i landet.

Aksjon i 1981
Dette var helt andre toner enn man opplevde så sent som i 1981. Da toppet Altaaksjonen seg med at samekvinner «okkuperte» Regjeringsbygget og krevde å få snakke med statsminister Gro Harlem Brundtland om det de oppfattet som krenking av samiske interesser da Altavassdraget ble oppdemmet.