Start på nytt





17. JANUAR - ANTONSMESSE

17. januar ble kalt Antonsmesse (latin Antonii aba-tis) til minne om eneboeren Antonius, som ute i ørkenen ble fristet og angrepet av djevelen. Det er historien om munkevesenet far, som motstod alle fristelser i troen på Gud. Få ble så berømt som han.

Den hellige Antonius (ca. 251-356) var født og levde i Egypt. Han skal ha tatt Jesu ord bokstavelig: «Vil du være helhjertet, gå da bort og selg det du eier, og gi alt til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» (Matt 19,21).

Jesu ord
Det er i den samme lignelsen om møtet med den rike unge mannen at Jesus sier: «Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike.» (Matt 19,24). Antonius skal også ha merket seg et annet bibelsted: «Så vær ikke bekymret for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.» (Matt 6,34).

Ensomhet
I 272 skal Antonius ha trukket seg tilbake til et liv i ensomhet i ørkenen. Snart ble han et ideal for ydmykhet, nestekjærlighet, fromhet og andre dyder.

Asketisk liv
Han ble også kjent for sitt asketiske liv, som innebar at han spiste bare brød og litt salt og drakk bare vann. Han spiste aldri før solnedgang, og noen ganger bare hver tredje eller fjerde dag, og han sov på en sivmatte eller rett på gulvet.

Moral
Moralen var at gjennom askese skal egenviljen disiplineres og sjelen stilles åpen for Gud.

På en fjelltopp
Etter 13 år i ørkenen syntes Antonius at dette livet ikke var hardt nok. Han bosatte seg på toppen av et fjell i ørkenen ved Røde­havet og så ikke et eneste menneske, bortsett fra en venn som brakte ham brød hvert halvår.

Fristelser
Ifølge legendene ble Antonius utsatt for mange fristelser, også av djevelen forkledd som en kvinne. Men Antonius overvant fristelsene, som varte i ti år.

Kloster
I 306 gav Antonius opp sin ensomhet for å veilede de mange som hadde samlet seg rundt ham og ville følge hans eksempel. Det ble stiftet et kloster hvor han ble abbed. Men i 312 vendte han tilbake til eremittlivet, selv om han nå tok imot besøk og fortsatte å gi råd.

105 år gammel
Herdet av bønn og faste skal den fromme og asketiske Antonius ha dødd 105 år gammel 17. januar 356. Hans biografi ble skrevet ikke lenge etterpå og ble avgjørende for utbredelsen av munke­vesenet. Antonius blir betegnet som «munkevesenets far».

Skytshelgen
St. Antonius er skytshelgen bl.a. for husdyrene, spesielt grisen. Denne dagen fikk grisene noe godt å spise og kanskje også løpe fritt omkring. På kontinentet ble fattige gjerne servert svinesteik. Det ble også bakt antoniusbrød, som man trodde hadde hel­bredende kraft.

Primstaven
Primstavmerket er kors eller gris, men dagen er ikke avmerket på alle primstaver.